VOOR AANKOMENDE MASTERSTUDENTEN

Welkom

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie om goed voorbereid te kunnen starten met je studie. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via contact@vu.nl.

Wij kijken uit naar je komst en wensen je alvast veel plezier en succes met je studie!

Voor het komende collegejaar staan we klaar om je te verwelkomen op de VU. De coronamaatregelen hebben een grote impact op het hoger onderwijs, maar één ding weten we zeker: als je straks bij ons start kun je onderwijs van hoge kwaliteit verwachten. On campus als het kan. Maar ook: online omdat het kan. 

Je bent welkom 

We zijn klaar om je te verwelkomen als nieuwe student op de Vrije Universiteit Amsterdam. Studeren aan de VU gaat niet alleen over onderwijs volgen. Het gaat ook om elkaar ontmoeten op de campus en samen studeren voor tentamens in de Universiteits-bibliotheek. Ondanks dat de coronacrisis alles op zijn kop zet, weten we een ding zeker: onderwijs op de VU gaat door. 

Op het platform vu.nl/wellbeing vind je meer informatie over gezondheid, veiligheid en welzijn, waaronder ook de informatie over studeren tijdens Corona. De aankomende tijd worden op deze pagina ook ideeën en initiatieven voor studenten toegevoegd om in contact te blijven met medestudenten en nieuwe connecties te leggen. Neem dus vooral een kijkje op deze site.

Tweede semester, collegejaar 2020/2021

In overleg tussen VSNU en het Ministerie is besloten dat het onderwijs in het gehele tweede semester hoofdzakelijk online aangeboden wordt, met een beperkt aantal colleges op de campus. Houd VUnet in de gaten voor de actuele informatie.

Zie voor algemene informatie en deze pagina voor de laatste updates.

VUnet-ID en VUnet

Het VUnet-ID is jouw gebruikersnaam met wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot allerlei digitale services zoals VUnet en Canvas.

VUnet is een belangrijke bron van informatie tijdens je studie. Via dit studentenportaal vind je alle voor jou relevante informatie zoals je e-mail, je persoonlijke rooster, cijfers voor tentamens, belangrijke mededelingen en een link naar de studiegids. Verder tref je op de homepage van VUnet VU-nieuws en ander nieuws uit de universitaire wereld aan. Houd deze informatie goed in de gaten en zorg dat je geen belangrijke mededelingen mist!  

En download alvast de VU Student-app voor iPhone of Android.

Inloggen doe je met je VUnet-ID. Als je je VUnet-ID kwijt bent, dan kun je terecht bij de Studentenbalie. Neem je collegekaart of legitimatie mee.

VU e-mail

Elke student krijgt een persoonlijk VU e-mailadres, dat als volgt is opgebouwd: studentnummer@student.vu.nl. Je kunt e-mails lezen en versturen door met je VUnet-ID in te loggen op VUnet. De VU verstuurt e-mail die te maken heeft met je studie altijd naar je VU-mail. Als je geen belangrijke informatie wilt missen over je opleiding, is het belangrijk om je mail goed in de gaten te houden. Wil je niet elke keer opnieuw inloggen? Laat je VU-mail dan automatisch forwarden naar je persoonlijke mailadres.

Canvas

Canvas is de digitale leeromgeving van de VU. Voor ieder vak is er in Canvas een cursus aangemaakt, waar je automatisch toegang toe hebt als je ingetekend bent voor een vak. Op Canvas vind je de studiehandleiding van het vak en voorbeelden van tentamenvragen, houdt de docent je op de hoogte van de voortgang en zal je ook soms opdrachten in moeten leveren. Ook zetten docenten vaak na een hoorcollege de collegesheets op Canvas, zodat je die thuis nog eens kunt bestuderen.

Handleiding Zoom 

Vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 zul je in eerste instantie veel meetings en lessen online volgen. Bij de VU gebruiken we hier vaak het programma 'Zoom' voor.  Binnen Zoom heeft de VU een eigen account, waarop je kunt inloggen met je VUnetID.

Je kunt hier onder andere geplande meetings bijwonen, maar ook zelf meetings met je mede-studenten inplannen. Bekijk de handleiding voor het gebruik van Zoom voor studenten.

Studiegids en Rooster

In de online studiegids vind je informatie over de inhoud van je vakken, toetsvormen en welke literatuur je nodig hebt. Je kunt hier ook eenvoudig het jaarschema van jouw opleiding downloaden. Zoek je studie bij 'Masters' en klik vervolgens op het tabje 'Programma' en daarna op ‘Download jaarschema’. Ook vind je hier de Onderwijs-en examenregelingen van jouw opleiding. Het rooster van je opleiding is te vinden op rooster.vu.nl.

Algemeen

Op deze pagina vind je de VU Wegwijzer. Deze biedt jou een overzicht van belangrijke, leuke en nuttige zaken die je op weg helpen bij de start van jouw studie aan de VU.
Heb je nog vragen over je inschrijving? Stel ze dan aan de studentenbalie.
Heb je nog vragen over facultaire zaken? Op deze pagina kun je je vraag stellen.

Zorg ervoor dat je uiterlijk op 31 januari 2021 volledig ingeschreven staat voor je opleiding. Dat betekent dat je alle gevraagde documenten hebt ingeleverd en het collegegeld betaald hebt (of hiervoor een machtiging hebt afgegeven). Op deze deadline wordt streng toegezien! Dus regel dit op tijd en houd je mail (zowel je studentenmail als je privé-mailadres) goed in de gaten: hierop ontvang je belangrijke berichten rondom de status van je inschrijving.

Als je helemaal staat ingeschreven ontvang je binnen 2 tot 4 weken een collegekaart (onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geüpload in VUnet) en een Bewijs van Inschrijving. 

Dit geldt óók als je aanspraak maakt op de zgn. 'zachte knip' regeling!

Waar vind je het statusoverzicht van je inschrijving?

1. Log in op VUnet

2. Ga via ‘Aanmelding Afronden’ naar de betreffende opleiding.

3. Klik onder ‘Status’ op ‘Check status’.

4. Je kunt per vereiste zien of er nog een actie van jou wordt verwacht.

Vragen?

Heb je vragen over je inschrijving? Stel ze aan de Studentenbalie.

Dit jaar is alles natuurlijk anders dan anders, maar één ding blijft hetzelfde: we willen je zo goed mogelijk voorbereiden op je studietijd en je thuis laten voelen op de VU. 

Daarom organiseren de studieadviseurs voor alle nieuwe masterstudenten dit jaar op dinsdag 2 februari 2021 van 12:45 tot 13:30 uur een speciale online introductie bijeenkomst via Zoom! Tijdens deze online introductie wordt belangrijke informatie gedeeld om goed van start te kunnen gaan met je studie, we raden het dan ook zeer aan om de bijeenkomst te volgen. Speciaal voor studenten die instromen met een bachelordiploma van een andere universiteit dan de VU, is er een mentor aangesteld. Tijdens deze introductiebijeenkomst maak je tevens kennis met je mentor.

De link naar deze zoomsessie kun je vinden op deze pagina op VUnet.

Ook vinden er voor de Master Rechtsgeleerdheid en Master Fiscaal Recht introductiecollege ’s of individuele kennismakingsgesprekken plaats. Benieuwd naar jouw programma? Kijk hier voor de al beschikbare informatie. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie.

Wanneer je aan de slag gaat met het plannen van je master, start je met het bekijken van de eisen die gesteld worden aan de afstudeerrichting van je keuze. Deze kun je vinden in de Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding. Je vindt deze regeling in de Studiegids.

Een deel van het vakkenpakket staat vast, een deel kies je zelf. Via het jaarschema van jouw afstudeerrichting kun je bekijken wanneer de vakken worden aangeboden. Het jaarschema vind je in de Studiegids. Zoek je studie bij ‘Masters’ en klik vervolgens op het tabje ‘Programma’ en dan op ‘download jaarschema’. 

In het rooster zie je de tijden en locaties van de vakken. Wil je meer informatie over hoe het rooster precies werkt? Kijk dan hier.

Lees hier verder over het plannen van je master en het schrijven van je scriptie.

Je bent verplicht je in te tekenen voor alle colleges en (her)tentamens. Dit gaat via VUnet. De colleges van de vakken waarvoor je je hebt ingetekend, komen terecht in je persoonlijke rooster.

Intekentermijn

Vanaf 16 december 2020 kun je je intekenen voor de vakken en tentamens van semester 2 (periode 4) van collegejaar 2020-2021.

Je kunt je pas intekenen voor vakken en tentamens wanneer je (her)inschrijving inclusief betaling/machtiging collegegeld voor het collegejaar 2020-2021 is afgerond.

Om deel te nemen aan vakken en tentamens moet je tijdens de intekentermijn intekenen. Je moet voor ieder vak dat je wil volgen ingetekend zijn. Let erop dat je intekent voor het vak, de bijbehorende onderwijsactiviteiten (hoorcollege, werkcollege, practica) en het (her)tentamen. Als je intekent voor een vak, is de eerstvolgende tentamengelegenheid automatisch geselecteerd. Voor een hertentamen moet je apart intekenen.

Intekendeadline semester 2

De intekendeadline voor semester 2, periode 4 is 11 januari 2021.

Is de inschrijving voor je masteropleiding pas na 11 januari volledig? Mail dan - zodra je volledig bent ingeschreven - de vakken die starten in periode 4 waarvoor je ingetekend wilt worden naar onderwijsadministratie.rechten@vu.nl. Dat kan t/m vrijdag 5 februari 2021.

Meer informatie over intekenen

Meer informatie over intekenen lees je op VUnet.

Het is verstandig je studiemateriaal niet te vroeg te kopen, omdat van studieboeken vaak geactualiseerde herdrukken verschijnen. Oudere uitgaven zijn dan niet meer bruikbaar. In de vakomschrijvingen in de Studiegids vind je de literatuur die je nodig hebt voor de eerste vakken van het jaar. Meer informatie over de overige benodigde literatuur ontvang je tijdens het eerste college van het betreffende vak en in Canvas. Je kunt alle benodigde literatuur online aanschaffen in de VU Boekhandel.

Als je je bachelor aan een andere universiteit hebt behaald en je civiel effect aan de VU wilt behalen, moet je een voortgangsverklaring civiel effect inleveren. Kijk hier voor meer informatie.

Een leerzame én gezellige studietijd? Onze studieverenigingen ondersteunen je bij je studie, brengen je in contact met toekomstige werkgevers, maar organiseren ook borrels en studiereizen.

Je tijd op de VU wordt dus nóg leuker als je lid wordt van een studievereniging! Bekijk de videoclip van QBDBD voor een voorproefje en neem een kijkje op de sites van de verenigingen.

ASAR, Amsterdamse Studievereniging ArbeidsRecht

CICERO, Amsterdams pleitgezelschap

Crime Does Pay, criminologisch-juridische studentenvereniging

Criminal Intent, strafrechtelijke studievereniging

Digi Juridica, studievereniging voor toekomstige Internet, IE- en ICT-juristen

FSVU, fiscaalrechtelijke studentenvereniging

QBDBD, algemene studentenvereniging

VIVA, notariële studentenvereniging

Studeren doe je niet alleen. Tijdens je studie kun je terecht bij je mentor of bij de studieadviseurs.

• Mentor: speciaal voor studenten die instromen met een bachelordiploma van een andere universiteit is een mentor aangesteld. Tijdens het introductiecollege maak je kennis met je mentor.

Studieadviseurs: je kunt bij de studieadviseurs terecht voor allerlei voorkomende vragen over je studie en problemen die van invloed zijn op je studie. Je kunt contact opnemen via de mail of een afspraak maken via het online afsprakensysteem. De studieadviseurs hebben ook wekelijks telefonische en inloopspreekuren.

Met de keuze voor je studie heb je de eerste stap in jouw loopbaan gezet. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over vervolgstappen, bijvoorbeeld welke nevenactiviteiten aansluiten op jouw verdere toekomst. Weet jij al wat je naast je studie kunt doen? Heb je al gedacht over actief lidmaatschap bij een studievereniging? Of een juridisch of criminologisch relevante bijbaan?

Het Career Office helpt je tijdens je studie bij de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Of je nu in het eerste jaar van je studie zit of net bent afgestudeerd (tot zes maanden na je afstuderen), het Career Office biedt je gratis services aan voor een goede voorbereiding op je werkende leven. Je kunt bijvoorbeeld terecht voor een gesprek over je cv en sollicitatiebrief, stages/bijbanen en het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Bezoek de Career Portal voor het inplannen van een afspraak. Ook vind je hier vacatures en info over stages, workshops en events.