Annemiek van Reenen-ten Kate - Letselschadejurist

Annemiek van Reenen-ten Kate
Naam
: Annemiek van Reenen-ten Kate (1968)

Opleiding: Rechtsgeleerdheid (privaatrecht en strafrecht)

Beroep: Letselschadejurist

Jaar van afstuderen: 1993


Rechten of Geneeskunde?
Annemiek van Reenen-ten Kate wilde tijdens haar middelbare schoolperiode eigenlijk maar een ding: Geneeskunde studeren. Omdat alfavakken haar beter lagen, koos ze er toch voor om die richting te kiezen, met het idee dat ze later altijd nog de benodigde exacte vakken kon gaan volgen. Na haar eindexamen ging ze Rechten studeren. “Rechten leek mij een studie waar ik veel kanten mee op zou kunnen. Ik dacht toen overigens nog steeds dat ik ooit nog eens Geneeskunde zou gaan studeren.”

Tijdens haar rechtenstudie kreeg Annemiek via een studiegenoot een bijbaantje als assistente in een huisartsenpraktijk. Daar werd ze vervolgens gevraagd om het vak ‘Juridische Aspecten’ te doceren in een ziekenhuis, om zo de verpleegkundigen in opleiding de basisbeginselen van het recht te leren. “De verpleegkundigen kwamen vaak met allerlei voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk en daar kon ik dan de door mij geleerde theorie op toepassen. Zo was er een goede mix van theorie en praktijk. Ik leerde daar om kennis over te brengen op een begrijpelijke manier. Ik ging tijdens mijn studie ook nog vakken als Gezondheidsrecht en Geschiedenis van de geneeskunde volgen. Zo kon ik mijn interesse voor het recht en voor geneeskunde mooi combineren.

Recht halen bij medische missers
Vlak voordat Annemiek begon aan haar scriptie, werd ze via een universitair docent geattendeerd op een stageplaats bij ‘Stichting de Ombudsman’ in Hilversum. Daar kwam ze op de sectie Gezondheidsrecht terecht, waarhaar interesse voor medische aansprakelijkheidskwesties werd gewekt. Ze besloot haar scriptie te schrijven over Medische Missers.  Na haar stage bood Stichting de Ombudsman Annemiek een baan aan. Ze heeft daar een paar jaar gewerkt. Omdat ze ook geïnteresseerd was in wetenschappelijk onderzoek, is Annemiek ook nog een tijd onderzoeker geweest. “Ik merkte al heel snel dat dit niet bij mij paste, want ik wilde problemen oplossen, onderhandelen, voor iemand ‘recht halen’. Omdat ik niet de ambitie had om advocaat te worden (procederen trok mij niet), ben ik gaan werken bij een rechtsbijstandverzekeraar. Daar kon ik mij weer bezig houden met medische aansprakelijkheid.”

Sinds dertien jaar is Annemiek letselschadejuriste en werkt ze voor een letselschadekantoor in Amsterdam. Het is een klein kantoor waar alleen maar specialisten werken. Iedere specialist heeft zijn eigen letselschadepraktijk. Eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en oplossingsgerichtheid zijn de sleutelwoorden, aldus Annemiek. Ze houdt  zich voornamelijk bezig met medische aansprakelijkheid en komt op voor de belangen van slachtoffers van medische fouten. “Als letselschadejurist onderzoek ik eerst of er een juridische grond is om bijvoorbeeld een ziekenhuis aansprakelijk te stellen. Als eisende partij dien ik samen met het slachtoffer aan te tonen dat er medisch verwijtbaar is gehandeld en dat daardoor schade is ontstaan. Ik bezoek slachtoffers thuis, bespreek de kwestie en onderhandel met verzekeraars over schadevergoeding.”

Affiniteit met de praktijk
Dat Annemieks beroep haar passie is, blijkt ook uit de vele werkzaamheden die ze naast haar werk verricht. Ze is onder meer voorzitter van een beroepsvereniging die zich bezighoudt met o.a. het op peil houden van kennis, medeorganisator van diverse symposia op het gebied van letselschade, lid van het Platformoverleg van de Letselschade Raad, lid van een college van Advies en lid van een commissie die zich bezighoudt met een gedragscode rond medische aansprakelijkheid. Bovendien studeert Annemiek momenteel Ondernemerskunde in deeltijd, zodat ze binnen een aantal jaar het kantoor waar ze werkt samen met een collega kan gaan overnemen!

Tot slot vertelt Annemiek: “Ik zou iedere student willen aanraden om tijdens de studie op enige wijze praktijkervaring op te doen of een bestuursfunctie te vervullen. Zorg ervoor dat je tijdens je studie affiniteit houdt met de praktijk.”