Kim Lili Schouten - Bedrijfsjuriste

Kim Lili Schouten
Naam
: Kim Lili Schouten (1988)

Opleiding: Rechtsgeleerdheid (IT & recht) 

Beroep: Bedrijfsjuriste bij BNN

Jaar van afstuderen: 2012


Creativiteit in het recht
Van jongs af aan wilde Kim Lili Schouten al Rechten studeren. Ze wilde heel idealistisch “mensen die onrecht was aangedaan kunnen bijstaan”. Toch twijfelde ze toen het zover was even tussen Rechten en een creatievere opleiding als de Kunstacademie. Het werd Rechten aan een HBO-instelling, waarna ze doorstudeerde aan de VU. Het ‘creatieve’ miste ze niet tijdens de studie, omdat je tijdens een rechtenstudie continu op zoek bent naar creatieve oplossingen in het recht. En dit vindt Kim juist een hele uitdaging!

Tijdens het laatste jaar van haar bachelor begon Kim zich te oriënteren op haar loopbaan en ging ze stages lopen. Ook volgde ze een masterclass en heeft ze wat ervaring opgedaan bij De Clinic, een gespecialiseerde rechtswinkel. Kim adviseert studenten om tijdens de studie een stage te lopen, aangezien veel (advocaten)kantoren na het afstuderen hier niet meer de mogelijkheid toe bieden. Kim koos vervolgens de masterrichting IT&Recht, met veel vakken over intellectueel eigendom. Deze vakken fascineerden haar het meest omdat het recht op dit gebied, dat destijds nog redelijk gecreëerd moest worden, continu in ontwikkeling is en steeds de technologische ontwikkelingen volgt.

Werken bij BNN
Na haar studie ging ze op zoek naar een juridische baan met een praktische inslag. Ze wilde niet voortdurend formeel met het recht bezig zijn maar juist oplossingsgericht kunnen werken. Daarom zocht ze heel bewust op de site van BNN naar een juridische vacature en toevallig zochten ze op dat moment een bedrijfsjurist. Kim werd aangenomen en is sindsdien werkzaam als bedrijfsjuriste bij BNN. Over haar werkzaamheden vertelt ze het volgende. “Als bedrijfsjurist bij BNN ben je zoveel mogelijk bezig met de praktische kant van het recht en met name het opzoeken van de grenzen binnen het recht. Een werkdag is eigenlijk nooit hetzelfde. Naast de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijfsjurist zoals het opstellen van uiteenlopende contracten en adviezen, beoordeel je of alle activiteiten van de omroep en de programma content voldoen aan de (media)wettelijke regelgeving. Deze werkzaamheden zijn heel uiteenlopend. Zo roep ik soms weleens dat ik TV mag kijken voor mijn werk, omdat ik moet bekijken of de programma’s voldoen aan de Mediawet en dus schoon zijn van reclame! De ene keer moet ik beoordelen of het maken van een wiettuintje voor Spuiten en Slikken geoorloofd is, de andere keer of er bitterballen gefrituurd mogen worden in liposuctie vet (Proefkonijnen) en dan ben ik weer bezig met het opstellen en uitonderhandelen van productiecontracten.”

Kim vertelt dat je als bedrijfsjurist binnen de ‘mediawereld’ heel snel moet schakelen en met werkbare/praktische oplossingen binnen het recht moet kunnen komen. Als er een vraag van een van de redacties komt, had deze eigenlijk gister al beantwoord moeten zijn. Scherp blijven en het overzicht kunnen houden zijn essentiële vaardigheden die je als bedrijfsjurist moet bezitten.”

Wat Kim vooral leuk vindt aan het werken bij BNN is dat de organisatie waarin ze werkt een hele creatieve organisatie is met veel jonge toegewijde en gepassioneerde mensen. “BNN heeft een platte organisatiestructuur en iedereen staat open voor nieuwe ideeën en inzichten. Niets is onmogelijk en iedereen wordt gehoord. Toch heeft het ‘echt’ creatief bezig zijn altijd mijn interesse gehouden. In mijn vrije tijd besteed ik daarom veel uren aan kunstschilderen.”