Stijn de Zwart - Advocaat

Stijn de Zwart
Naam
: Stijn de Zwart (1988)

Opleiding: Rechtsgeleerdheid (arbeidsrecht)

Beroep
: Advocaat Competition bij DLA Piper op de sectie mededingingsrecht

Jaar van afstuderen: 2012


Stijn de Zwart, nu advocaat, wist in 2006 zeker dat hij Rechten in Amsterdam wilde gaan studeren. Het bleek een goede keuze, de afweging tussen verschillende belangen intrigeert hem nog steeds, of het nu gaat om de belangen van kinderen, ondernemingen, een enkel individu of de gehele maatschappij.

Juridische bijbanen en stages
Tijdens zijn studie vond Stijn het vooral leuk dat hij door stages en bijbanen in aanraking kwam met verschillende rechtsgebieden. “Op het moment dat je nog niet zo goed weet wat je wil, is dat bij uitstek de manier om op zoek te gaan naar wat je belangrijk vindt in een toekomstige baan. Je komt er gaandeweg achter welke zaken je aanspreken, voor welk type cliënten je zou willen werken en welk type kantoor je aanspreekt. Ik vond het leuk en verrijkend om verschillende baantjes te doen tijdens mijn studie, verschillende activiteiten te ondernemen en verschillende stages te volgen. Naast het feit dat dit de manier is om erachter te komen wat je mogelijkheden zijn na je studie, zijn deze extra curriculaire activiteiten ook nog eens een waardevolle aanvulling op je cv. De advocatenkantoren zoeken studenten die hun horizon hebben verbreed.”

Tijdens zijn studie heeft Stijn gewerkt bij een klein advocatenkantoor, stage gelopen bij een groot Nederlands kantoor en bij DLA Piper: een groot internationaal kantoor. Een stage kan hij iedereen aanraden. Als tip geeft hij mee dat je tijdens je stage kunt proberen om ook in aanraking te komen met andere rechtsgebieden. “Vaak blijken er in de praktijk verrassende rechtsgebieden te bestaan waarmee je niet of nauwelijks in aanraking komt tijdens je studie. De stage is dus een goede mogelijkheid om je kennis van het recht te verbreden.”

Stijn heeft ook een half jaar aan de University of Leeds gestudeerd. “Dit was een bijzondere ervaring. Je ziet hoe er in een ander land tegen studeren wordt aangekeken en je leert veel internationale studenten kennen. Engeland behoort tot de landen met een common law rechtstraditie, waardoor je kennismaakt met een hele andere benadering van het recht. Dit is erg waardevol als je gaat werken bij een internationaal kantoor. Natuurlijk verbeter je ook je (juridisch) Engels. Dit heeft de drempel om Engels in mijn werk te gebruiken aanzienlijk verlaagd. Kortom: Al dit soort studie- en werkervaringen neem je mee. Doe vooral dingen die je leuk vindt en waar je nieuwsgierig naar bent!”

Advocatuur en arbeidsrecht
Stijn wist zelf niet welk type baan en welk rechtsgebied hij ambieerde, totdat hij stages had gelopen. Zijn stage bij DLA Piper groeide (na een normale sollicitatieprocedure) uit tot zijn eerste baan na zijn afstuderen. Hier werkt hij alweer een jaar als advocaat op de sectie arbeidsrecht. Wat Stijn waardeert in het arbeidsrecht is dat het een heel gevarieerd rechtsgebied is. “Zo kun je individuele werknemers of werkgevers bijstaan, je kunt ondernemingen bijstaan, je sterk maken voor vakbonden, ondernemingsraden enz. Je kunt je verder specialiseren in het sociale zekerheidsrecht, het ontslagrecht of bijvoorbeeld in het pensioenrecht.”

Als advocaat bij een groot internationaal kantoor werkt Stijn veel voor grote bedrijven en aan internationale projecten, waarbij hij samenwerkt met collega's uit bijvoorbeeld Amerika of Engeland. “Er wordt meteen een bijdrage van starters verwacht en het werk is afwisselend. Ik weet vooraf niet welke vragen en uitdagingen er op mijn pad komen. Als advocaat moet je daar op inspelen door steeds dingen uit te zoeken en flexibel te zijn. Dat is een leerproces, maar daardoor is een baan als advocaat altijd uitdagend.”