Trudeke Sillevis Smitt - Juridisch journalist en redacteur

Trudeke Sillevis Smitt
Naam
: Trudeke Sillevis Smitt (1963)

Opleiding
: Rechtsgeleerdheid (burgerlijk recht)

Beroep: Juridisch journalist en redacteur

Jaar van afstuderen: 1989


Rechten of taal?
Trudeke Sillevis Smitt wist na het afronden van de middelbare school niet welke opleiding ze wilde gaan doen. Daarom besloot ze eerst een reis te maken naar Canada en Frankrijk. Toen ze na een jaar terugkwam, was ze er nog steeds niet helemaal uit. Op het allerlaatste moment besloot Trudeke om Rechten te gaan studeren.“Ik was een talenkind, dus ik heb heel lang gedacht dat ik een taal zou gaan studeren. Maar ik wilde ook heel graag stoer midden in de maatschappij terecht komen. Daarom heb ik voor Rechten gekozen.”

Na de bacheloropleiding koos Trudeke ervoor zich te specialiseren in het arbeidsrecht. Het leukste van de master vond ze de scriptie. “Mijn scriptie ging over de ‘Wet arbeid gehandicapte werknemers’, die toen net was ingevoerd. Ik schreef hem in het kader van een stage bij een werkgeversvereniging, die graag wilden weten hebben hoe ze met die wet moesten omgaan. Ik begon me steeds meer te realiseren dat de hoofdrol in het recht was weggelegd voor mijn eerste liefde: de taal!”

"Een stage is eigenlijk een lange sollicitatie"
Tijdens haar studie werkte Trudeke bij een klein sociaal advocatenkantoor als secretaresse, waar ze een inkijkje kreeg in de wereld van de advocatuur. “Tegen de tijd dat je afstudeert weet je precies hoe een dagvaarding in elkaar zit, hoe je een goede brief schrijft, en hoe het leven op een advocatenkantoor eruit ziet.” Via de contacten die ze op haar werk opdeed, rolde Trudeke gemakkelijk in een studentstage bij het kantoor dat nu bekend staat als Nauta Dutilh.“Die studentenstage bij Nauta was net een droom. Zoveel slimme mensen die vol overgave, ambitie en lef de allerbeste in hun vak wilden zijn; daar kreeg ik een enorme kick van. Toen wist ik: hier wil ik werken en nergens anders. Na haar stage werd Trudeke bij Nauta aangenomen als advocaat. “De baan bij Nauta had ik nooit gekregen als ik geen studentenstage had gedaan. Zo’n stage is eigenlijk een lange sollicitatie. Je kunt twee maanden laten zien wat je kunt, en je concurrenten lijken ver weg.”

Van advocaat naar journalist/redacteur
Trudeke heeft uiteindelijk zeven jaar bij Nauta gewerkt. Na de geboorte van haar twee zoontjes besloot ze een tijd fulltime huismoeder te zijn. “Ik was jaloers op de oppas, die bij mijn kindjes mocht blijven terwijl ik me in mijn mantelpakje moest hijsen om naar kantoor te gaan.” Na een paar jaar begon ze stukjes te schrijven voor nieuwsbrieven van advocatenkantoren en deed ze redactioneel werk voor uitgeverij Kluwer. Dit werk groeide uit tot haar eigen freelancepraktijk en werkt ze inmiddels fulltime als juridisch journalist en redacteur. Ze is niet meer alleen met regelgeving en rechtspraak bezig, maar ook met actuele politieke ontwikkelingen. “Het gaat niet zozeer meer om parate kennis, maar om een manier van denken, het vlot kunnen doorgronden van nieuwe juridische informatie, het terugbrengen van ingewikkelde vraagstukken tot begrijpelijke proporties, het omvormen van droge teksten tot soepele, heldere verhalen - zonder de juridische essentie te verliezen natuurlijk. Uiteindelijk leg je de basis voor je ontwikkeling op al die aspecten tijdens je studie.”

Momenteel heeft ze een wekelijkse rubriek op Advocatenblad.nl over tuchtrecht, schrijft ze over allerlei onderwerpen in het Advocatenblad en is ze eindredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Asiel&Migrantenrecht. Sinds kort heeft ze ook een tuchtrechtrubriek in het blad van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Verder doet ze allerlei schrijf- en redactioneel werk voor uitgevers, advocatenkantoren en organisaties zoals de Raad voor de rechtspraak.
Wat ze leuk vindt aan haar werk is dat ze continu bezig kan zijn met taal én recht. Bovendien spreekt ze veel boeiende mensen. “Maar het is ook gewoon hard werken geblazen: veel lezen (ik heb een afschrikwekkende hoeveelheid abonnementen op nieuwsbrieven en persberichten), mensen interviewen, artikelen schrijven, redigeren, bellen en mailen.”

Een wereld vol mogelijkheden
Wat wil ze meegeven aan studenten? “Wanhoop niet te snel als je niet dolenthousiast over je studie bent. Het kwartje valt soms pas laat, en dat papiertje is wel een toegangsbewijs naar een wereld vol mogelijkheden. Daarnaast: geld en aanzien zijn leuk, maar laat ze nooit de beslissende factor zijn bij de keuzes die je in je werk maakt. Doe wat bij je past, en doe dat met overgave.”