Informatie vooraf heeft invloed op werk forensisch rechercheurs

28-05-2018

Processing Crime Scenes

C.A.J. van den Eeden

prof.dr. P.J. van Koppen, prof.dr. C.J. de Poot

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Rechten

Promotie

Technische rechercheurs die naar een plaats delict snellen, krijgen vooraf van de meldkamer te horen wat er aan de hand kan zijn. De informatie bepaalt mede hoe een plaats delict wordt onderzocht. Als de informatie verkeerd is, kan het onderzoek op de plaats delict de verkeerde richting op worden gestuurd en tot onjuiste resultaten leiden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Claire van den Eeden.

Er is tot nu toe te weinig aandacht bij de politie voor de sturende rol van informatie. Technische rechercheurs moeten zich daarom veel bewuster worden van de invloed van informatie en zich realiseren dat informatie ook wel eens fout zou kunnen zijn. Ze moeten er ook voor zorgen dat informatie die ze ontvangen en gebruiken tijdens het plaats-delict-onderzoek goed wordt vastgelegd.

Uit het onderzoek van Van den Eeden blijkt dat informatie vooraf van invloed kan zijn op hoe rechercheurs een plaats delict interpreteren, en op het aantal sporen dat wordt veiliggesteld. Aan de experimenten met plaatsen delict werkten veel technisch rechercheurs mee, maar ook studenten die een forensisch-technische opleiding volgen.

Een plaats delict is vaak een gecompliceerde puzzel met allerlei ontbrekende stukjes en stukjes die helemaal niet passen. Vaak blijkt pas achteraf in het laboratorium wat een spoor leert over het misdrijf. Verkeerde informatie kan dat delicate zoekproces van forensisch rechercheurs flink storen. Toch is het is geen oplossing om geen informatie meer te geven. Maar er zijn wel richtlijnen nodig over het vastleggen van de informatie die rechercheurs krijgen. Het wegen van informatie is immers de kern van het werk van een rechercheur.

Meer informatie over het proefschrift in DARE