GEANNULEERD Kooijmanslezing - Rashomon in de rechtszaal: de Unabomber als voorbeeld

16-10-2018

Hoofdgebouw VU - Agora 1

GEANNULEERD Kooijmanslezing -Rashomon in de rechtszaal: de Unabomber als voorbeeld

prof. Douwe Draaisma

Anniek van der Schuijt
E: j.m.vander.schuijt@vu.nl

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Rechten

Lezing

Helaas is deze lezing geannuleerd. We hopen de lezing op een ander moment alsnog te organiseren.

Het ‘Rashomon effect’ wordt gebruikt om situaties te omschrijven waarin tegenstrijdige verklaringen of interpretaties het onmogelijk maken om te bepalen wat er daadwerkelijk is gebeurd. Deze tegenstrijdige verklaringen kunnen afkomstig zijn van ooggetuigen (vaak het geval) maar ook van experts die door de Rechtbank zijn aangedragen (e.g. forensische psychiaters of psychologen). In de meeste gevallen speelt de capaciteit van het menselijk brein om herinneringen terug te halen hierbij een doorslaggevende rol. Het Rashomon effect kan zich voordoen in zowel het civiel recht als strafrecht. In deze lezing gebruikt Douwe Draaisma de rechtszaak van wiskundige en Harvard alumnus Ted Kaczynski (beter bekend als ‘the Unabomber’) om de complicaties te bespreken die zich voordeden als gevolg van tegenstrijdige verklaringen en interpretaties van advocaten, psychiaters en Kaczynski zelf over Kaczynski zijn motieven voor het aanvallen van academici en computerwetenschappers.

De lezing is in het Engels. Toegang is gratis.
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar Anniek van der Schuijt (j.m.vander.schuijt@vu.nl).