Chimpansees en mensen geven soortgenoten troost na bedreiging

Evenals chimpansees willen mensen hun bedreigde soortgenoten uit empathie troosten. Het dreigingsniveau en de sociale nabijheid zouden de kans op troost beïnvloeden.

13-07-2017 | 14:00

Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het open access tijdschrift PLOS ONE, en waaraan werd meegewerkt door Wim Bernasco, bijzonder hoogleraar Ruimtelijke analyse en criminaliteit.

Troost werd in het onderzoek gedefinieerd als een vriendschappelijk contact dat een omstander maakt met een slachtoffer van agressie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen en chimpansees hun soortgenoten troosten, maar er is weinig onderzoek gedaan naar troostgedrag bij volwassen mensen en daar wilden de onderzoekers bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) verandering in brengen.

De onderzoekers bestudeerden door de politie verstrekte beelden van overvallen in Amsterdam en Rotterdam die met beveiligingscamera’s waren opgenomen. In totaal werden 249 mensen geanalyseerd die aanwezig waren in de directe nasleep van 22 overvallen. Er werd gekeken of, onder andere, de sociale nabijheid en het geslacht van het slachtoffer en de omstander de kans op troost zouden beïnvloeden.

Uit de analyse bleek dat de sociale nabijheid van omstanders en slachtoffers belangrijker is dan de fysieke nabijheid. In winkels zijn het eerder collega’s dan klanten die troost bieden. Vrouwen bleken eerder te troosten dan mannen maar het geslacht van de slachtoffers heeft geen invloed op dan kans om getroost te worden. Deze patronen lijken op het eerder waargenomen troostgedrag bij chimpansees. Hieruit concluderen de onderzoekers dat zowel mensen als chimpansees gemotiveerd kunnen zijn om hun soortgenoten uit empathie te troosten.