Betere Europese procedures en steun bij het krijgen van schadevergoedingen bij seksueel geweld

Schadevergoedingen aan slachtoffers van seksueel geweld hoeven in veel landen niet betaald te worden als de dader geen geld heeft. In Nederland is dit beter geregeld. Dit blijkt uit FAIRCOM-onderzoek van Nieke Elbers en Arno Akkermans. In hun onderzoeksrapport doen zij een aantal aanbevelingen voor een effectievere Europese schadevergoedingsprocedure voor slachtoffers van seksueel geweld.

21-12-2020 | 15:00

Schadevergoeding
De onderzoekers stellen dat er maatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de toegekende schadevergoeding daadwerkelijk beschikbaar komt voor het slachtoffer. Dit kan het best worden aangevuld met een voorschotregeling vanuit de overheid waarbij de overheid vervolgens de kosten verhaald op de dader. Een andere veelbelovende maatregelen is de preventieve inbeslagname van vermogen van de dader ten behoeve van het slachtoffer als onderdeel van het politieonderzoek of vervolging. Verder moet er ook gekeken worden naar een door de overheid betaalde advocaat, standaardformulieren, het vrijstellen van gerechtelijke kosten voor slachtoffers en standaard compensaties voor slachtoffers van seksueel geweld.

Hulp aan slachtoffers
Naast onderzoek naar de verbetering van de schadevergoedingsprocedure in Europa heeft Faircom ook het doel om slachtoffers te helpen. Het FAIRCOM-project heeft daarom ook een nationale en internationale lijst samengesteld met organisaties die slachtoffers bijstaan. Slachtoffers hebben 24 uur per dag toegang tot informatie in verschillende talen. Deze lijst is hier te vinden. 

FAIRCOM
Nieke Elbers en Arno Akkermans doen het onderzoek in samenwerking met partners van andere universiteiten en non-governmental organisations in Spanje, Italie, Griekenland en Letland. In deze landen ligt het aantal slachtoffers dat aangifte doet nog lager dan in Nederland, en ook is de toegang tot schadevergoeding slechter dan hier. De partners hebben zich verenigd onder de projectnaam FAIRCOM. Het doel van FAIRCOM is om een eerlijke toegang tot schadevergoeding te bewerkstelligen voor slachtoffers van seksueel geweld in heel Europa.

Lees hier het oorspronkelijke rapport.