NWO-subsidie toegekend voor onderzoek naar witwassen

Voor criminele grootverdieners zijn witwassers een onmisbare schakel om hun criminele winsten te kunnen besteden in de legale economie. NWO heeft onlangs subsidie toegekend voor een vierjarig onderzoeksproject dat antwoord zal geven op de vragen: wie zijn deze witwassers, waarom laten zij zich in met crimineel geld en in hoeverre werken zij met elkaar samen?

18-05-2021 | 15:26

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Jo-Anne Kramer en is onderdeel van een samenwerking tussen de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam (Prof. Edward Kleemans), NSCR (Prof. Arjan Blokland) en de Nationale Politie (Dr. Melvin Soudijn). Het onderzoek wordt gefinancierd in het kader van de NWO Open Competitie SGW 2020.

“We hebben wel even moeten wachten op dit goede nieuws”, aldus Edward Kleemans. “Eerst werden de deadlines uitgesteld in verband met Covid19 en daarna waren er vertragingen door de hack bij NWO. Maar we zijn heel blij dat dit project nu van start gaat en zien uit naar een mooie samenwerking tussen VU, NSCR en de Nationale Politie.”