Lezing Actualiteiten Pensioenrecht I

Woensdag 18 maart 2020

Een geheel nieuwe invulling van de pensioenverevening bij scheiding is in aantocht. Deze lezing zoomt in op de inhoud en gevolgen, waaronder fiscale aspecten, van de wet voor partners en voor pensioenuitvoerders. Tevens wordt aan de hand van de rechtspraak de meest voorkomende geschilpunten van de huidige wet pensioenverevening – die nog wel lange tijd effect blijft houden – besproken. Ook worden knelpunten bij het partnerpensioen besproken.

Lezing I - Pensioen en scheiding

Volgende lezingen:

Programma13.30 - 14.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
14.00 - 17.00 uur: College
CursusleidingProf. dr. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Sprekers en onderwerpen
Mr. Wim Thijssen, advocaat bij Thijssen pensioenadvocaten en buitenpromovendus bij de VU
•    rechtspraak over huidige Wet verevening pensioenrechten bij scheiding: wat zijn de problemen en hoe kunnen die worden voorkomen of opgelost
Prof. dr. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de VU en advocaat bij DLA Piper
•    knelpunten bij het partnerpensioen: verschillende partneromschrijvingen, onverzekerd zijn in geval van risicopartnerpensioen, keuzemogelijkheden en informatie daarover en onbekendheid daarmee, het bijzonder partnerpensioen
Drs. Bas Kortenbach, pensioenadviseur bij Next Level Pensioenadvies
•    De nieuwe regels over pensioenverevening bij scheiding: wat zijn de verschillen, complicaties bij huwelijkse voorwaarden, de civiele en fiscale effecten van vermogensverschuivingen, de implicaties voor partnerpensioen
Mr. Esther Mulder en Birgit Geurtsen, pensioenjuristen bij PGGM
•    De gevolgen voor pensioenuitvoerders: wat betekenen de nieuwe regels voor pensioenuitvoerders, welke zijn problemen, wat is de rechtspositie van de scheidingspartner, de afhandeling van waardeoverdracht.
DatumWoensdag 18 maart 2020.
LocatieVrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam (op de Zuidas).
DoelgroepDe actualiteitenlezingen zijn gericht op een ieder die zich met pensioenvraagstukken bezighoudt. Dit varieert van de pensioenjurist, de pensioenrechtadvocaat tot de pensioenadviseur, maar is ook zeer de moeite waard voor degenen die zich met arbeidsvraagstukken bezighouden en o.a. ook voor actuarissen, accountants, vertegenwoordigers van werkgeversorganisatie, vakbonden, ondernemingsraden, notariaat en overheden.  De actualiteitenlezingen zijn ook gericht op advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere academische juristen.
NiveauVerdieping (enige basiskennis vereist)
Prijs 2019
Per lezing: €240,- . Prijs per 4 lezingen: €860,-
VVPJ leden en huidige cursisten leergang pensioenrecht betalen per lezing: €215,- . Per 4 lezingen is de prijs € 785,-
Alle prijzen zijn inclusief consumpties, borrel en documentatiemateriaal.
PuntenNoVa-2 klein logo
NOvA 2 PO
VvPJ 2
InschrijvenBanner PO abonnementenAanmelden kan via het online inschrijfformulier.

Gerelateerd aanbodLeergang Pensioenrecht