Incompany cursus Levensstijlinterventie door de werkgever

Een ongezonde levensstijl leidt tot verzuim, uitval en ziektekosten. Een andere inrichting van de werkomgeving kan gezond gedrag aanmoedigen. Kan de overheid werkgevers hiertoe verplichten? Kunnen werknemers door hun werkgever gedwongen worden om te sporten of gezonder te eten? Hoe ver bent u bereid te gaan in het aansporen van werknemers om hun levensstijl te veranderen, en welke mogelijkheden ziet u in uw organisatie? Zou u beleid, waarin de werkgever verplicht wordt om voor preventieve gezondheidsbevordering te zorgen, wenselijk vinden?

Leerdoelen
De leerdoelen van deze lezing zijn gelegen in de juridische verkenning van de mogelijkheden van levensstijlinterventie op de werkvloer, maar ook in het leren kennen van de mogelijkheden en grenzen van dergelijk beleid in de eigen organisatie.

Docenten                 
Prof. mr. Willemijn Roozendaal, bijzonder hoogleraar socialezekerheidsrecht / universitair hoofddocent arbeidsrecht bij de Vrije Universiteit.
Omvang cursus
Omvang reguliere cursus: 3 uur.
Afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de inhoud van de cursus in overleg te wijzigen.
Niveau
De cursus kan gegeven worden op verschillende (juridische) niveau’s:
  • Basis: basale kennis van werkgeversverplichtingen op het terrein van ziekte en arbeidsomstandigheden.
  • Verdieping: de deelnemers beschikken over juridische kennis van het thema ziekte en arbeidsomstandigheden en hebben minimaal drie jaar werkervaring op dit terrein.
Didactische aanpakDe deelnemers worden uitgenodigd om voorbeelden van levensstijlinterventies te verzamelen en deze te plaatsen op een schaal van weinig tot veel inperking van keuzevrijheid. Er is ruimte voor discussie over de vraag welke interventies aanvaardbaar zijn in de eigen organisatie. Behalve kennis over de juridische mogelijkheden kunnen de deelnemers ook leren van het gesprek over elkaars overtuigingen en morele weerstand of juist tolerantie voor beïnvloeding van hun eet- en beweegpatronen.
Deelnemersaantal  
Geen maximum
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van arbeidsrecht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:
 
Ireen Schouten new

Ireen Schouten 
Opleidingscoördinator incompany 
E  i.schouten@vu.nl 
T 020 598 6255