Incompany cursus Privacy-, gegevensbeschermingsrecht en ethiek

Deze cursus bestaat uit drie onderdelen.

In het eerste deel komen de eisen aan beperkingen van primair privacy en secundair gegevensbescherming aan bod. Deze worden behandeld aan de hand van relevante rechtspraak. Er wordt in het bijzonder gekeken naar de manier waarop de omstandigheden van het geval zich uitwerken in de eisen die aan gegevensverwerkingen worden gesteld. Ook zal er aandacht zijn voor inconsistenties in de rechtspraak.

In het tweede deel wordt gekeken naar voorbeelden uit de praktijk. Daarbij wordt ook gekeken naar voorbeelden die in overeenstemming zijn met de wet, maar die desalniettemin vanuit de ethiek bezwaarlijk zijn en daardoor mogelijk negatieve publieke aandacht genereren.

Tot slot wordt er gekeken naar trends in gegevensverwerkingen – waaronder big data en het Internet van Dingen – en hoe deze zich verhouden tot het recht op privacy en gegevensbescherming.

Leerdoelen
Het begrijpen van de verschillen en overeenkomsten tussen gegevensbeschermingsrecht en het recht op privacy, zodat gegevensbeschermingsrecht kan worden toegepast zonder een inbreuk te maken op het recht op privacy. Begrijpen welke factoren relevant zijn bij het vaststellen van de eisen aan gegevensverwerkingen. Na afloop zijn de deelnemers beter in staat om de stukken die zij in de praktijk produceren beter juridisch, alsmede ethisch te onderbouwen.

Docenten                mr. Tijmen Wisman, Docent en onderzoeker bij de Vrije Universiteit
Omvang cursus3 uren
NiveauVerdiepingscursus: basiskennis en enige juridische ervaring noodzakelijk
Didactische aanpakHet grootste deel zal bestaan uit een hoorcollege dat zeer interactief wordt gedoceerd. Voorbeelden uit de praktijk worden in de cursus behandeld en doorgetrokken naar de toekomst. 
Deelnemersaantal  17 deelnemers
Datum en locatieIn overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van IT & recht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:
 
Ireen Schouten newIreen Schouten 
Oopleidingscoördinator incompany 
E  i.schouten@vu.nl 
T 020 598 6255