Incompany cursus Wat is nu eigenlijk onrechtmatig? Over invulling van de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm.

Het is een van de grote vragen van de privaatrechtelijke praktijk: wanneer is een handelen of nalaten onrechtmatig? Tegelijkertijd is het een vraag bij de beantwoording waarvan de wet nauwelijks behulpzaam is: er staat eigenlijk niet veel meer dan dat handelen in strijd met de “maatschappelijke betamelijkheid” onrechtmatig is. Wat dat is, vertelt de wet niet. Tijdens de cursus zullen we analyseren welke gedachtegang een rechter volgt om deze vraag te beantwoorden.

Leerdoelen
Door de cursus verbeteren de cursisten hun vermogen te beoordelen wanneer sprake is van onrechtmatigheid. Dat stelt hen in staat beter over onrechtmatigheid te adviseren en in procedures overtuigender argumentaties op te zetten.      

Docenten                
Prof. mr. Lodewijk Smeehuijzen, hoogleraar en afdelingshoofd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Omvang cursus
3 uur, afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de inhoud van de cursus in overleg te wijzigen.
Niveau
Basis /verdieping
Didactische aanpak Tijdens het college zal worden ingegaan op de theorie, maar worden ter illustratie van die theorie ook steeds casusposities besproken en uitgewerkt. De ervaring leert dat de vraag naar onrechtmatigheid zich bij uitstek voor discussie leent. Daarom zullen casusbehandeling en onderlinge discussie een belangrijk onderdeel uitmaken van de cursus.
Deelnemersaantal  
Geen maximum
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van privaatrecht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:

Ireen Schouten
Projectleider incompany cursussen
E  i.schouten@vu.nl
T 020 598 6255