Incompany cursus De burgemeester en de handhaving van de openbare orde

Er bestaat inmiddels een groot aantal wettelijke bevoegdheden op het terrein van het openbare orderecht. In deze cursus worden de belangrijkste daarvan behandeld. Aan de orde komen: preventief fouilleren, bevelsbevoegdheid, gebieds-, groeps- en stadionverbod (Voetbalwet), demonstratieverbod en sluiting van (drugs)panden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen de verschillende instrumenten en de juridische grenzen aan bod die bij de inzet daarvan in acht genomen moeten worden.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus is de cursist op de hoogte van de relevante ontwikkelingen op het gebied van het openbare orderecht, in het bijzonder de bestuurlijke bevoegdheden bij de bestrijding van straat- en woonoverlast. Praktijkvragen over openbare-ordeproblemen kunnen nu beter beantwoorden worden en juridische valkuilen kunnen worden vermeden.

Docenten                 
Prof. mr. Jon Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, rechter-plaatsvervanger rechtbank Gelderland en vicevoorzitter van de Commissie Veiligheidsonderzoeken AIVD en MIVD.
Mr. Mandy van Rooij, universitair docent en onderzoeker bij de Vrije Universiteit.
Omvang cursus
3 uur, afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de inhoud van de cursus in overleg te wijzigen.
Niveau
Verdieping: basiskennis en enige juridische ervaring noodzakelijk.
Didactische aanpak College/werkgroep onderwijs, waarbij gebruik wordt gemaakt van ingebrachte casuïstiek en praktijkvoorbeelden.
Deelnemersaantal   
Maximaal 15
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van staats- en bestuursrecht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:

Ireen Schouten
Projectleider incompany cursussen
E  i.schouten@vu.nl
T 020 598 6255