Basiscursus internationaal strafrecht

Het internationaal strafrecht is een relatief nieuw rechtsgebied dat zich bezig houdt met de strafrechtelijke aansprakelijkheid van individuen voor internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de mensheid en genocide. De primaire verantwoordelijkheid voor de vervolging van deze misdrijven ligt bij de nationale staten en niet – zoals vaak wordt gedacht – bij het Internationaal Strafhof. Het is daarom van belang dat juristen in Nederland een goede basiskennis hebben van het internationaal strafrecht en weten wat hun verantwoordelijkheden op dit gebied zijn.

In deze cursus maken de deelnemers kennis met het internationaal strafrecht. Er wordt onder andere ingegaan op de betekenis van internationale misdrijven, deelnemingsvormen en rechtsmachtbepalingen. Daarbij zal steeds de relatie worden gelegd met het nationaal strafrecht en de rol van Nederland bij de vervolging van internationale misdrijven.

Leerdoelen
Na afloop van deze cursus hebben de deelnemers:

  • inzicht in de ontwikkeling van het internationaal strafrecht;
  • kennen zij de verantwoordelijkheid van Nederland bij de vervolging van internationale misdrijven;
  • weten zij wat de verschillende internationale misdrijven betekenen; en
  • hebben zij kennis van de typisch internationale aansprakelijkheidsvormen en begrijpen zij hoe deze zich verhouden tot de traditionele Nederlandse aansprakelijkheidsvormen.
Op basis van deze kennis kunnen de deelnemers in hun dagelijkse praktijk beter onderbouwde beslissingen nemen over de aansprakelijkheid van personen voor internationale misdrijven. Tevens kunnen zij beter bepalen welke rol Nederland kan spelen bij de vervolging van individuen voor internationale misdrijven.
Docenten                
Mevr. mr. dr. Marjolein Cupido, universitair docent (internationaal) strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Omvang cursus
3 college-uren
Niveau
Basiscursus: geen basiskennis of werkervaring op dit specifieke terrein noodzakelijk
Didactische aanpak Tijdens deze cursus krijgen de deelnemers in de vorm van een hoorcollege een introductie in het internationaal strafrecht. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de deelnemers actief deelnemen aan het college door vragen te stellen en discussiepunten naar voren te brengen. Ook voorafgaand aan het hoorcollege kunnen de deelnemers onderwerpen aandragen waar zij tijdens het hoorcollege graag aandacht aan willen besteden.
Deelnemersaantal  
20
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van strafrecht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:

Ireen Schouten
Projectleider incompany cursussen
E  i.schouten@vu.nl
T 020 598 6255