Incompany cursus De (juridische) normering van daderidentificatieprocedures

De resultaten van identificatieprocedures – ook wel herkennings- of confrontatieprocedures genoemd – worden regelmatig gebruikt voor het bewijs. Dat geldt voor zowel enkelvoudige confrontaties (waarbij de getuige alleen met de verdachte wordt geconfronteerd) als meervoudige confrontaties (waarbij de verdachte wordt opgesteld tussen figuranten). Sociaalwetenschappelijk onderzoek heeft echter laten zien dat de resultaten niet altijd even betrouwbaar zijn, en dat de betrouwbaarheid afhangt van de wijze waarop de confrontatie is uitgevoerd. Het volgen van bepaalde procedurevoorschriften bij de uitvoering van identificatieprocedures komt de betrouwbaarheid van de identificatie en daarmee de rechterlijke bewijsbeslissing ten goede.

Tijdens de cursus wordt ingegaan op relevante sociaalwetenschappelijke inzichten, en de wijze waarop de uitvoering van identificatieprocedures nadelig kan zijn voor de waarheidsvinding. Voorts zal worden ingegaan op de juridische normering van identificatieprocedures, en zal de problematiek van de bewijswaardering van identificatieprocedures worden belicht.

Leerdoelen
Aan het einde van deze cursus kunnen de deelnemers de ontwikkeling en stand van zaken van de regelgeving en de jurisprudentie met betrekking tot identificatieprocedures problematiseren en beter doorgronden. Op basis daarvan kunnen zij in hun dagelijkse praktijk beter onderbouwde beslissingen nemen of verweren voeren met betrekking tot juridische vraagstukken die hierop betrekking hebben.

Docenten               Mr. Linda Kesteloo, docent/onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Omvang cursus
Twee à drie college-uren
Niveau
Verdiepingscursus: enige basiskennis en juridische ervaring vereist
Didactische aanpak Tijdens deze studiemiddag wordt een bespreking gegeven van relevante regelgeving en jurisprudentie. Het is nadrukkelijk de bedoeling de juridische kaders aan de hand van sociaalwetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk te problematiseren. Er zal een discussie worden gevoerd waar ook de deelnemers aan de cursus bij worden betrokken.
Deelnemersaantal 
20
Datum en locatie
In overleg. Afhankelijk van uw wensen kan de cursus zowel bij de VU als bij u op locatie worden aangeboden.


Meer informatie en contact

Wilt u tijdens de cursus ingaan op specifieke onderwerpen, of heeft u aanvullende leerdoelen? Deze cursus kan verder worden toegespitst op uw wensen. Of stel uw eigen programma samen op basis van een combinatie van cursussen. Bekijk hiervoor onze andere cursussen of onze expertisen op gebied van straf(proces)recht.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte of advies kunt u contact opnemen met:

Ireen Schouten
Projectleider incompany cursussen
E  i.schouten@vu.nl
T 020 598 6255