Leergang Financieel-Economisch Strafrecht – handhaving, opsporing en verdediging

Opleiding financieel-economisch strafrecht

Deze leergang wordt online aangeboden.

Ga aan de slag met de belangrijkste thema’s van het financieel-economische strafrecht

Vernieuwd
Bent u een ambitieuze jurist die zich (verder) wil professionaliseren in het financieel-economisch strafrecht? In deze leergang gaat u aan de slag met de belangrijkste thema’s en deelgebieden binnen dit uitdagende en groeiende rechtsgebied. U leert hoe u fraudezaken kunt behandelen, begeleiden of opsporen, of hierin kunt adviseren.

Neem de stap naar expertise in een groeiende praktijk
Adequaat handelen en adviseren binnen het financieel-economisch strafrecht vergt specifieke kennis en expertise. Deze leergang biedt u de mogelijkheid om u te onderscheiden op een uitdagend en groeiend rechtsgebied. Wordt u de advocaat aan wie men denkt bij een doorzoeking door de FIOD, de opsporingsambtenaar of toezichthouder die een ingewikkelde economische zaak behandelt? Of de bedrijfsjurist die betrokken wordt bij zaken wanneer het echt spannend wordt en er gereageerd moet worden?

Uitspraken van cursisten in 2019 over deze leergang:  
''Leergang sluit in brede vorm aan bij dagelijkse praktijk.''
''Relevante onderwerpen met veelzijdige docenten met verschillende achtergronden en rollen in het proces.''
''Verscheidenheid in deelnemers.''
''Goede afwisseling.''

Leerdoelen & doelgroep

beoordeling_leergang_83_2018Leerdoelen
Na afloop van de leergang bent u in staat om fraudezaken goed en efficiënt te doorgronden en daarin zelfstandig op te treden en te adviseren als jurist. U heeft zicht op alle belangrijke onderdelen van het financieel-economisch strafrecht. Daarnaast kunt u de behandeling, begeleiding of opsporing van fraudezaken op zich nemen en kunt u zelfstandig adviseren in deze zaken. Zo leert u om een volwaardige, zelfstandige rol te spelen op dit rechtsgebied.

Doelgroep
De leergang richt zich op advocaten die specialist willen worden in het financieel-economisch strafrecht, opsporingsambtenaren, toezichthouders, bedrijfsjuristen en compliance officers en forensische onderzoekers.

Toelatingseisen
De leergang is een verdiepende opleiding, bestemd voor juristen met de nodige juridische kennis op dit gebied en 3 – 5 jaar relevante praktijkervaring. Voor andere academici is de leergang toegankelijk wanneer aan de hand van het cv en eventueel een intakegesprek met betrekking tot opleiding en werkervaring is vastgesteld dat zij deze juridisch-academische leergang met goed resultaat kunnen volgen. Uw cv kunt u mailen naar vulaw@vu.nl.

Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of (020) 598 3694.

Programma en docenten

Vernieuwing_Financieel_economisch_strafrecht_200x200Programma
Bekijk een uitgebreid overzicht van alle bijeenkomsten en onderwerpen bij programma-omschrijving.
In deze leergang aan de VU in Amsterdam gaat u aan de slag met de belangrijkste thema’s en deelgebieden van het financieel-economische strafrecht. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de praktijk. U verdiept zich niet alleen in het ‘klassieke’ economisch strafrecht, maar ook in specialistische onderwerpen zoals witwassen, belastingontduiking, corruptie, milieudelinquentie en handel met voorwetenschap. Met deze academische opleiding legt u de basis en zet u een grote stap in uw  professionele toekomst binnen het financieel-economisch strafrecht.
 
Planning van de leergang
Bekijk de planning (2020) met alle informatie over de colleges, docenten en data.

Quite inhoudDocenten en cursusleiding
De leergang staat onder leiding van prof. mr. Roan Lamp (advocaat en partner De Brauw Blackstone Westbroek en bijzonder hoogleraar financieel strafrecht aan de VU).
Hier vindt u een overzicht van de cursusleider en alle vaste docenten die betrokken zijn bij deze leergang.

Didactiek
De leergang wordt verzorgd door docenten die hun sporen in zowel de wetenschap als de praktijk hebben verdiend. Daarnaast heeft de leergang een groot interactief karakter. U wordt aangemoedigd om uw eigen ervaringen te delen, en leert tegelijkertijd van de kennis en praktijkervaring van de andere deelnemers. Er wordt gewerkt aan de hand van casussen en praktische voorbeelden. Vanwege het interactieve en intensieve karakter van de leergang zal de groep uit maximaal 25 deelnemers bestaan. Het onderwijs wordt ondersteund door een digitale leeromgeving Canvas, waarop ook kennisclips komen te staan.

Kennisclips

Tussen de bijeenkomsten wordt u verdiepingsstof aangereikt door middel van enkele kennisclips (korte filmpjes) die u via Canvas krijgt opgestuurd. De inhoud van deze kennisclips wordt toegespitst op de door u en andere deelnemers aangereikte leervragen.

Tijdsinvestering

In 3 maanden tijd volgt u twaalf bijeenkomsten en twee verplichte webcolleges (Handel met voorwetenschap en Transacties) en twee facultatieve webcolleges (Fiscaal Strafrecht en Opzet en legaliteit). U bereidt zich hierop voor door de literatuur te lezen en/of een casus voor te bereiden. Deze voorbereiding kost u ongeveer drie tot vier uur per college. U sluit de leergang af door een artikel te schrijven. Voor dit afsluitende  artikel dient u ongeveer 30 uur uit te trekken. 

Diploma uitreiking
Aansluitend aan de diplomering wordt een lezing gegeven over een actueel thema. Hier kunt u 1 NOvA opleidingpunt voor ontvangen.

Ervaringen

Michiel Kuyp
Michiel Kuyp is strafrechtadvocaat bij Kuyp Baar advocaten in Utrecht en behandelt regelmatig fraudezaken. Nadat hij eerder al zijn diploma voor de leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief haalde, heeft hij eind 2017 ook de leergang Financieel-economisch strafrecht bij de VU Law Academy gevolgd en met succes afgesloten:

Michiel_Kuyp_web“De leergang Financieel-economisch strafrecht dwingt op attractieve wijze tot een wekelijkse verdieping in verschillende deelonderwerpen van het financieel-economisch strafrecht. De voorgeschreven stof is overzichtelijk en verdiepend en de docenten behoren tot de onbetwiste top in Nederland van het financieel-economische strafrecht. Er wordt een breed palet van onderwerpen behandeld, die zonder uitzondering relevant zijn voor de dagelijkse praktijk, maar ook uitnodigen tot het met een bredere blik kijken naar de behandeling van een strafzaak. Met name inzage in de gebruikte processtrategieën van de verschillende docenten was leerzaam. Ik zie de leergang dan ook als een must voor advocaten in fraudezaken. Voor het succesvol kunnen behandelen van fraudezaken is niet alleen een degelijke juridische basis vereist (die in de leergang natuurlijk aan de orde komt), maar zijn ook ervaring, inzicht en creativiteit vereist. Deze laatste componenten stromen als een rode draad door de leergang.”

Martijn Rijke

Martijn Rijke is advocaat / bedrijfsjurist bij de NS Groep NV en voltooide begin 2017 met succes de leergang Financieel-economisch strafrecht. Over de leergang vertelt hij het volgende:

Martijn RijkeDe leergang Financieel-economisch strafrecht geeft een actueel en breed overzicht van dit rechtsgebied dat de laatste jaren sterk tot ontwikkeling is gekomen. De behandelde thematiek is interessant voor een brede doelgroep van professionals die actief zijn op het gebied van het strafrecht, compliance of het bestuurlijk handhavingsrecht. De colleges zijn erg op praktijk gericht en interactief van karakter. Aardig is om de casuïstiek vanuit de diverse achtergronden van de deelnemers (bedrijfsjuristen, advocatuur, wetenschap, overheid, toezichthouders) belicht te zien. Qua studiebelasting is de leergang goed te combineren met werk.”
 
Heidi Broekhuis
Mw. H. Broekhuis is Hoofd van de FEC-eenheid bij het Financieel Expertise Centrum (FEC) in Amsterdam. Zij vertelt over haar ervaringen met de leergang Financieel-economisch Strafrecht die zij begin 2017 succesvol heeft afgerond.

"Ik ben werkzaam binnen het vakgebied van  financieel-economische criminaliteit (finec) en ben vooral bekend met toezicht- en bestuursrechtvraagstukken. Graag wilde ik meer weten van de strafrechtelijke vraagstukken en dilemma’s die spelen binnen het vakgebied finec om mijn perspectief nog verder te verbreden. Daarom besloot ik de leergang Financieel-economisch strafrecht te volgen bij de VU Law Academy. Dankzij deze leergang kreeg ik nog meer inzicht en begrip voor de organisaties in de opsporingsketen en de spelregels waarbinnen zij moeten opereren. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat een casus vanuit het strafrecht anders wordt bekeken dan vanuit bestuursrecht. Al met al zou ik de leergang zeker aanbevelen aan andere juristen:

  • ik genoot van de grote diversiteit aan goede sprekers en onderwerpen die voorbij kwamen; 
  • het heeft me geholpen om goed op de hoogte te zijn van de actualiteit in dit vakgebied; 
  • het geeft inzicht in diverse invalshoeken die maatschappelijk spelen als het gaat om finec."

Praktisch & contact

StartDeze leergang start op dinsdag 27 oktober 2020.
Deze leergang wordt online via Meet Google aangeboden.
Data bijeenkomstenDinsdag 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november, 1, 8 en 15 december 2020, 5, 12, 19 en 26 januari 2021. Inleveren paper via Canvas: 16 februari 2021 voor 16.00 uur. Diploma-uitreiking: 30 maart 2021 van 15.45 - 18.30 uur.
Data onder voorbehoud van wijzigingen.
Inschrijven
Via het online inschrijfformulier.
Let op: heeft u een niet-juridische academische (voor)opleiding? Dan vragen wij u om bij uw inschrijving een cv in te sturen. U kunt uw cv sturen naar: vulaw@vu.nl.
LocatieDeze leergang wordt online via Meet Google aangeboden.
PlanningDeze leergang bestaat uit twaalf bijeenkomsten, twee verplichte webcolleges (Handel met voorwetenschap en Transacties) en twee facultatieve webcolleges (Fiscaal Strafrecht en Opzet en legaliteit). De bijeenkomsten duren van 15.00 – 18.30 uur inclusief een koffiepauze en maaltijdpauze.
Bekijk de planning (2020) met onderwerpen, docenten en data. De planning voor het najaar 2020 wordt op een later tijdstip bekend gemaakt     
Docenten en cursusleidersHier vindt u een overzicht met informatie over de vaste docenten.
Programma15.00 – 15.30 uur: Ontvangst met koffie, thee
15.30 – 16.45 uur: Aanvang programma
16.45 – 17.15 uur: Pauze met lichte maaltijd
17.15 – 18.30 uur: Vervolg programma
GroepsgrootteMaximaal 25 juristen en advocaten.
PrijsAlumnikorting leergangenDe prijs voor de leergang bedraagt € 3.700,- (prijs 2020, geen btw, inclusief cursusmateriaal, examen, webcollege en consumpties). Voor de deelnemers afkomstig van de partners binnen ZIFO geldt een gereduceerde prijs van € 3.350,-.  De leden van de NVJSA/NVSA krijgen een korting van € 200,- en betalen € 3.500,-. Deze kortingen gelden niet in combinatie met andere kortingen. Bekijk hier onze actuele kortingen.
VakliteratuurU ontvangt alle noodzakelijke vakliteratuur (literatuurbundel, jurisprudentie, hand outs, kennisclips) van de VU Law Academy.
ZIFODe leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van zijn partners.
ZIFO logo
PuntenNova 34 PO34 opleidingspunten voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Deze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Strafrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze leergangen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). 
DiplomaBij succesvolle afronding van de leergang ontvangt u een diploma.
Hierbij gelden drie voorwaarden: 1. aanwezigheid bij negen van de elf bijeenkomsten, 2. het schrijven van een artikel over een onderwerp binnen het financieel-economisch strafrecht (2.000 – 3.000 woorden) en 3. het volgen en afronden van de twee verplichte webcolleges (Handel met voorwetenschap en Transacties). Ten aanzien van het artikel geldt dat dit in beginsel "gereed voor publicatie" moet zijn en als zodanig op termijn een publicatie voor de deelnemer oplevert.
Digitale leeromgevingHet onderwijs wordt ondersteund door een digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u tijdens de leergang aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten. Ook kunt u via de digitale leeromgeving contact leggen met medecursisten en de cursusleiding.
BrochureBekijk hier de brochure van de leergang.
Gerelateerd aanbod
Juridisch schrijven en argumenteren
Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen
Cursus Conflicthantering voor juristen
Cursus Actuele ontwikkelingen straf(proces)recht
Webcollege Handel met voorwetenschap
Leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief
Leergang Specialisatie strafrecht (geeft toegang tot de NVSA)
Leergang Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation voor juristen 
Leergang Financieel toezichtrecht
Veelgestelde vragen
Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over deze leergang.
Monique BeckerHeeft u na het lezen van onze brochure nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang?
Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of +31 20 598 3694.
Ilse HerweijerHeeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl of +31 20 598 6255.
 

ZIFO

De leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van haar partners.
ZIFO logo

Prof. mr. Roan Lamp over de leergang: