Leergang Sport & recht

Banner Sport en Recht jurist

Leergang Sport & Recht bij VU Law Academy: het belang van een integrale juridische benadering van Sport en Recht

Bent u als advocaat of jurist werkzaam in de sportsector, en heeft u behoefte aan meer overzicht van alle voor u relevante juridische regels? Wilt u meer inzicht in zowel de fundering als ook de praktische toepassing van wetgeving en jurisprudentie binnen de context van sportorganisaties? In de leergang Sport & Recht aan de VU in Amsterdam worden alle juridische vakgebieden behandeld waarmee u in de sportsector te maken kunt krijgen. 

Meer dan tien verschillende experts maken u wegwijs in thema's zoals het verenigingsrecht, schadeaansprakelijkheidsrecht, arbeidsrecht en cao, Europees recht en de sport, matchfixing, seksuele intimidatie en nog veel meer. Vanuit ieder vakgebied gaat u aan de slag met zowel de achterliggende theorie als ook de toepassing in de praktijk, zodat u na afloop zelfstandig:

  • vraagstukken van sport en recht kunt analyseren;
  • effectief kunt schakelen tussen de verschillende juridische disciplines;
  • weet welke juridische regels uit de wet voor u relevant zijn;
  • deze regels en de bijbehorende jurisprudentie kunt toepassen.
Uniek aan deze leergang is de focus op samenhang tussen de verschillende juridische vakgebieden, zodat u een (nog beter) overzicht krijgt om de sportsector optimaal te bedienen.

Aanbevolen door de Vereniging van Sport en Recht
Logo sport en rechtHet bestuur van de Vereniging voor Sport en Recht beveelt de de Leergang Sport, Sportorganisatie en Recht aan de VU kan bijdragen aan de wetenschappelijke verdieping en aan een praktische toepassing van het sport en recht en beveelt deze aan bij haar leden:
"Het is een waardevolle postacademische opleiding op het gebied van sport en recht die wordt aanbevolen aan juristen die zich verder willen specialiseren op dit actuele, interessante en belangrijke terrein."

Doelgroepen


Doelgroepen
De leergang richt zich op advocaten, juristen bij lokale, regionale of centrale overheid, en op juristen bij een sportbond (bijvoorbeeld bestuursleden van een sportvereniging) of juristen die werkzaam zijn voor een koepel of belangenbehartigingsorganisatie.
Aan de leergang kunnen ook andere academici deelnemen op voorwaarde dat zij door opleiding of werkervaring de leergang op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Dit wordt vooraf beoordeeld aan de hand van het c.v. en eventueel een intakegesprek. Uw cv kunt u mailen naar vula.rechten@vu.nl

Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of (020) 598 3694/(020-598 6255).

Programma & docenten

Inhoud van de leergang
Bekijk alle thema's en onderwerpen in het programma-overzicht.
Bekijk hier de planning 2018 van de leergang met data, docenten en onderwerpen. De planning najaar 2019 wordt nog bekend gemaakt. 
Verspreid over drie maanden volgt u diverse colleges aan de VU in Amsterdam, gegeven door docenten uit wetenschap en praktijk. Tijdens deze colleges delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Ook stimuleren zij u om casussen te bediscussiëren en op te lossen.

Cursusleiding

De leergang staat onder leiding van prof. mr. Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport & Recht bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Didactiek

In drie maanden tijd krijgt u de theorie van het sportrecht aangeboden in 8 colleges. De kennis die u opdoet, wordt steeds gekoppeld aan de praktijk. Tijdens de colleges bespreekt u met de docent en met uw medecursisten actuele ontwikkelingen in het sportrecht. Hierbij brengt de docent zijn expertise in en delen de cursisten hun kennis en ervaring vanuit uiteenlopende werkgebieden. In deze interactieve opzet verbindt u de theorie direct met uw eigen praktijk.

Ervaringen

In november 2018 ging de leergang voor de eerste keer van start. Er zijn nog geen ervaringen van oud-cursisten, deze worden in het voorjaar van 2019 gevraagd en hier gedeeld.

Praktisch & contact

StartDe leergang gaat weer van start in het najaar van 2019.
Inschrijven
Via het online inschrijfformulier leergangen.
LocatieHoofdgebouw, Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
Programma16.30 - 17.00 uur: ontvangst met koffie en thee
17.00 - 18.30 uur: aanvang programma
18.30 - 19.00 uur: pauze (met uitgebreide snack)
19.00 - 20.30 uur: vervolg programma
PlanningBekijk hier de planning 2018 van de leergang met data, docenten en onderwerpen. De planning najaar 2019 wordt nog bekend gemaakt. 
Groepsgrootte    
Maximaal 25 juristen en advocaten.
CursusleiderDe leergang staat onder leiding van prof. mr. Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport & Recht bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
PrijsAlumnikorting leergangen€ 2.500,- (prijs 2019) inclusief cursusmateriaal consumpties en examengeld. Dit bedrag is vrijgesteld van btw. Bent u lid van de Vereniging voor Sport en Recht (VSR) of werkt u bij sportbonden die bij NOC*NSF zijn aangesloten? Dan krijgt u € 250,- korting. (Deze korting is niet in combinatie met andere kortingen). Bekijk hier onze actuele kortingen.
 
Punten24 PO opleidingspunten24 opleidingspunten (voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), en het Puntenstelsel voor de blijvende vakbekwaamheid van wetgevings- en overheidsjuristen (PWO). 
  
CertificaatCursisten ontvangen na afloop een certificaat van deelname indien zij tenminste zes van de acht bijeenkomsten aanwezig zijn geweest.
Digitale leeromgevingHet onderwijs wordt ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u aanvullingen op literatuur, casussen, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van actualiteiten. Ook kunt u via de digitale leeromgeving contact leggen met medecursisten en de cursusleiding.
Brochure
Download hier de brochure najaar 2018. De brochure voor 2019 verschijnt op een later moment op deze website.
Veelgestelde vragen
Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over deze leergang.
Monique Becker
Heeft u na het lezen van onze brochure nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? 
Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of +31 20 59 83694. 
Ilse Herweijer foto
Heeft u vragen over plaatsing of betaling? 
Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vula.rechten@vu.nl of +31 20 59 86255.