Nieuwsbrief pensioenrecht 30 oktober 2018 door prof. dr. Erik Lutjens

15-11-18

In de nieuwsbrief Pensioenrecht voor juridische professionals leest u meer over recente uitspraken en kamerstukken op het gebied van Pensioenrecht.

Column: 'Robots als rechtsprekers?'

06-11-18

Is een robotrechter wel zo objectief als de algoritmen zijn ontworpen door menselijke programmeurs?

Artikel 'Over het vermeende dilemma tussen de doelmatigheid en de rechtmatigheid van de overheidsinkoop'

06-11-18

Download hier het volledige artikel door prof. mr. Chris Jansen.

Column 'Big data op de werkvloer'

06-11-18

Column door prof. mr. Willemijn Roozendaal over HR analytics, AVG en de urgentie om normatieve kaders te ontwikkelen voor 'big-data' gebruik.

Publiekscollege: Rule of law/Rule of men in Europe

05-11-18

Breken leiders als Viktor Orbán de rechtsstaat af door in hun land het vrije woord en mensenrechten in te perken? Hoe kan Europa zich beschermen tegen de opmars van autoritair leiderschap? In een publiekscollege op woensdag 21 november gaat Europarlementariër Judith Sargentini in op de knelpunten die de rechtsstaat in Europa momenteel ervaart.

Dansen, eten en kennismaken met de juridische praktijk

19-10-18

Wat hebben Syrische Mujadara, de West-Afrikaanse Kora en Migratierecht met elkaar gemeen? Het waren allemaal elementen van een bijzondere bijeenkomst in het kader van Know Your Rights, een gezamenlijk onderwijsprogramma van DLA Piper, de VU en New Dutch Connections.

Vrouwelijke ex-gedetineerde heeft woning, realisatie en ondersteuning nodig

18-10-18

Elk jaar verlaten een paar duizend vrouwen een van de drie vrouwengevangenissen in Nederland. In de ideale situatie stoppen ze na vrijlating met het plegen van delicten, ook wel 'desistance' genoemd. Toch komt zo’n 40 procent van de ex-gedetineerde vrouwen op enig moment weer in detentie (en pleegt de helft van de vrouwen nogmaals een delict). Criminoloog Elanie Rodermond toont aan dat problemen met onder meer huisvesting en verslaving meer doorslaggevend zijn voor het welslagen van desistance dan gezinsrelaties en werk.

‘Grensdoden’ te wijten aan streng Europees toelatingsbeleid

18-10-18

Meer dan drie decennia lang sterven er in Europa talloze mensen die op zoek gaan naar een betere toekomst. Noodlottige schipbreuken leiden tot felle discussies in de politiek en grote afschuw in de maatschappij. Is deze ramp de schuld van meedogenloze mensensmokkelaars of het gevolg van een streng Europees toelatingsbeleid? Tamara Last concludeert in haar promotieonderzoek het laatste.

Top 5 'Niet-te-missen' op de eerste bachelordag van het seizoen

12-10-18

Uitvogelen welke studie het beste bij jou past, misschien wel voor het eerst rondlopen op een universiteit of te weten komen wat de campus nog meer te bieden heeft naast collegebanken? Een eerste Bachelordag kan best overweldigend zijn.

Unieke nieuwe internationale bacheloropleiding: Law in Society

12-10-18

Per 1 september 2019 biedt de Vrije Universiteit een nieuwe opleiding aan bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: Law in Society. Deze bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam is uniek – nergens anders wordt recht op deze manier onderwezen.

Strafrechtelijke bewijsvergaring over grenzen vraagt om normatieve integratie

09-10-18

Banken die zich schuldig maken aan witwassen, het beramen van een terroristische aanslag of het hacken van gevoelige data. Allemaal vormen van georganiseerde criminaliteit die vragen om een geïntegreerde aanpak. Een aanpak die gekenmerkt wordt door een combinatie van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving, bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en transnationale samenwerking.

Studenten Recht staan vluchtelingen bij

05-10-18

Het migratierecht onder de knie krijgen en tegelijk vluchtelingen in Nederland bijstaan. Aan de VU brengen we het recht direct in de praktijk.

Nieuwsbrief pensioenrecht 23 september 2018 door prof. mr. Erik Lutjens

27-09-18

Infoclip Leergang Sport en Recht

24-09-18

Wat leer je tijdens deze leergang en voor wie is deze leergang in het bijzonder geschikt?

ZIFO congres: de aandeelhoudersvergadering van beursvennootschap

24-09-18

Op donderdag 18 oktober 2018 is het ZIFO congres.