Column 'Big data op de werkvloer'

Column door prof. mr. Willemijn Roozendaal over HR analytics, AVG en de urgentie om normatieve kaders te ontwikkelen voor 'big-data' gebruik.

06-11-2018 | 9:41

"Op YouTube staat een filmpje waarin Frans Bromet mensen interviewt over de mobiele telefoon. Het is 1998. Zakenlieden, studenten en moeders vertellen geen behoefte te hebben aan zo’n apparaat. “Het lijkt me niet prettig om altijd bereikbaar te zijn” zegt de een. “Dan word ik zeker gebeld op de fiets” schampert de ander. Technologie heeft ons leven sindsdien ingrijpend veranderd. Ook voor de arbeidsrelatie heeft deze technologische revolutie gevolgen. De kloof tussen digibeten en ict-behendigen zal blijven groeien. Robots zullen steeds vaker de banen van laaggeschoolden innemen. Sommigen vrezen zelfs dat uiteindelijk ook de mens overbodig wordt, omdat computers zelfdenkende organismes zullen worden die zich zelfs tegen de mens kunnen keren."

Lees hier de volledige column (.pdf)

AuteWillemijn Roozendaalur: Prof. mr. Willemijn Roozendaal
Bijzonder hoogleraar socialezekerheidsrecht en universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Verschenen in: Tijdschrift Recht en Arbeid, juli 2018

Arbeidsrecht en Privacyrecht bij de VU Law Academy
Bij de VU Law Academy bieden we de volgende leergang en cursussen binnen deze rechtsgebieden: