Column: 'Robots als rechtsprekers?'

Is een robotrechter wel zo objectief als de algoritmen zijn ontworpen door menselijke programmeurs?

06-11-2018 | 10:31

"Zullen rechters en advocaten op termijn worden vervangen door robots? Kan de angst voor vooringenomenheid of chagrijnige rechters worden weggenomen door objectieve, neutrale robotrechters? Het wraken van rechters door Geert Wilders zou dan in ieder geval niet meer hoeven voor te komen. Maar is de robotrechter wel zo objectief als de algoritmen zijn ontworpen door menselijke programmeurs? En worden ook ethische beginselen meegenomen door eisen te stellen als ‘ethics by design’?"

Lees hier de volledige column

Rob van Hoven van GenderenAuteur: dr. Rob van den Hoven van Genderen
Universitair docent IT en Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur Center for Law Internet en Intellectual Property
Column verschenen in: iBestuur online op 28 mei 2018