Met een hbo-propedeuse op zak, klaar voor de universiteit!

Anne Floor KuipersDe overstap naar de universiteit ging heel soepel. Ik voelde me direct thuis. Omdat ik al een jaar hbo-rechten op zak had, had ik een kleine voorsprong op mijn medestudenten. Daardoor vond ik snel mijn plekje en had ik niet het idee dat ik er harder voor moest werken dan de rest!” – hbo-p instromer Anne Floor Kuipers 

Behaal je bachelor Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht met een hbo-propedeuse

Wil jij een universitaire bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht behalen aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Met een hbo-propedeuse heb jij direct toegang* tot de bachelor Rechtsgeleerdheid en de bachelor Notarieel Recht.

Hbo-propedeuse

Je bent direct toelaatbaar met een hbo-propedeuse Rechten (van alle hbo-instellingen in Nederland croho: 39205), hbo-propedeuse Rechten LOI (croho: 30108), hbo propedeuse Juridische dienstverlening van de Hogeschool Inholland.

Hbo-bachelor

Er zijn geen aanvullende eisen.

Veelgestelde vragen

De bachelor Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid hebben om verschillende redenen een meerwaarde ten opzichte van een hbo-opleiding Rechten. Allereerst omdat je op een geheel andere manier naar het recht leert kijken. Praktijk, onderzoek en wetenschappelijke theorie worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat jij als student goed beslagen ten ijs komt in jouw latere werkende leven.

Ook mag jij je na een aansluitende master Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht meester in de rechten noemen. Je kunt vervolgens na je bachelor en master Rechtsgeleerdheid kiezen voor een togaberoep zoals advocaat, rechter of officier van justitie. Na je bachelor en master Notarieel Recht kun je direct kandidaat-notaris worden en op een later moment in je carrière benoemd worden tot notaris. Ook voor Notarieel Recht geldt dat het mogelijk is het zogeheten 'civiel effect' te behalen. Daarmee heb je naast je notariële papiertje, ook toegang tot de togaberoepen (advocatuur, rechtelijke macht, officier van justitie). Je behaalt het civiel effect door vier extra vakken te volgen in een studiejaar naar keuze (je maakt zelf een studieplanning). Er zijn echter nog tal van andere mogelijkheden zoals adviseur, jurist of bijvoorbeeld onderzoeker. 

De bachelor Notarieel Recht focust zich op drie notariële rechtsgebieden: het personen- en familierecht, het onroerend goedrecht en het ondernemingsrecht. Als student Notarieel Recht doe je specialistische kennis op van deze rechtsgebieden. De universitaire bachelor Notarieel Recht is daarom een goede keuze voor hbo-studenten die deze rechtsgebieden interessant vinden. 

Voor juristen is taal het belangrijkste gereedschap. Tijdens je studie zal je een grote hoeveelheid wetenschappelijke literatuur, jurisprudentie en wetteksten lezen. In het eerste bachelorjaar word je hierin getraind door je docenten en een studentmentor. De bachelor Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid worden volledig in het Nederlands onderwezen.

Anne Floor: “De keuze aan welke universiteit je wilt studeren is altijd een lastige, maar mijn keuze was snel gemaakt. Studeren in Amsterdam leek me geweldig. Iedereen is er welkom en dat zie je ook terug binnen de VU. De VU is een studentvriendelijke en veelzijdige universiteit. Ik voel me een echte student en geen nummer. Heb je moeite met studeren of zit je zelf niet lekker in je vel? De study buddies van de VU en de studieadviseurs staan altijd voor je klaar.

Daarnaast kent de VU een leuk en veelzijdig aanbod aan minors en master. Ook zijn er speciale contacten met de kantoren op de Zuidas, voor de studenten die graag carrière binnen het civiele recht willen maken. Maar naast deze contacten geeft de VU ook de mogelijkheid om extra vakken en honoursprogramma's te volgen voor studenten die meer uitdaging willen. Je kunt je natuurlijk ook altijd aanmelden bij studie- en studentenverenigingen. Kortom keuze genoeg!” 

Ja en dat maakt deze opleiding dan ook dubbel zo uniek! De opleiding Notarieel Recht wordt daarnaast al jaren zeer goed beoordeeld in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en de Keuzegids Universiteiten. Om de overstap naar de universiteit zo klein mogelijk te maken is er verder in het eerste jaar een mentoraat. In de eerste helft van het collegejaar krijg je wekelijks les van je studentmentor. Je studentmentor leert je bijvoorbeeld hoe je jurisprudentie moet lezen en geeft een tentamentraining. Tot slot is het mogelijk om na het eerste studiejaar zonder vertraging over te stappen op de bachelor Rechtsgeleerdheid en andersom. Het eerste jaar is voor beide opleidingen namelijk hetzelfde.
Heb jij een hbo-propedeuse dat aan de eisen voldoet en wil je je aanmelden voor de Bachelor Rechtsgeleerdheid of Notarieel Recht? Lees hier meer over de aanmeldprocedure bij de VU.
Heb je vragen? Onze studieadviseurs, docenten en studenten beantwoorden ze graag! We zijn op werkdagen van 10.00-16.00 bereikbaar via:

- Telefoon: 020-5985000
- WhatsApp: +31682548367
- Mail: contact@vu.nl 

Voor vragen over aanmelden en toelating kun je terecht bij de studentenbalie:

- Bel 020 598 5020 (maandag t/m donderdag: 10.30 - 12.30 of 14.00 - 16.00, op vrijdag: 10.30 - 12.30)
- Mail studentenbalie@vu.nl