De Startup Clinic

Veel rechtenstudenten vragen zich af hoe het recht nou écht in de praktijk werkt. VU Amsterdam heeft daar iets op bedacht: De Startup Clinic. De Startup Clinic is een nieuw minor vak voor rechtenstudenten (12 ECTS). Onder begeleiding van ervaren advocaten breng je een juridisch advies uit aan een tech startup en word je hier door middel van interdisciplinair onderwijs op voorbereid. De Startup Clinic gaat in academisch jaar 2021-2022 van start. 


Bij de Startup Clinic bestaat het onderwijs uit drie onderdelen: juridisch onderwijs, masterclasses entrepreneurship en skills training.

Juridisch onderwijs
Je kijkt iedere week vanuit een ander daglicht naar de vennootschappelijke structuur van de startende onderneming. De ene week richt je je bijvoorbeeld op de invloed van intellectueel eigendom, terwijl je de week daarop meer leert over de rol van aandeelhouders. We geven les aan de hand van bestaande overeenkomsten en modellen. Op die manier begrijp je niet alleen de theorie, maar zie je ook hoe die theorie in de praktijk uitpakt.

Masterclasses Entrepreneurship
Wij geloven dat je meer dan juridische kennis nodig hebt om tot een goed advies te komen. We gaan daarom tijdens de Masterclasses Entrepreneurship leren de ondernemer te begrijpen, zijn taal spreken. Experts en échte ondernemers worden hier aan het woord gelaten. Hierdoor krijg je inzicht in de levenscyclus van de startende onderneming en de beslissingen waarmee een ondernemer geconfronteerd wordt.

Skills Academy
Binnen de Startup Clinic willen we je niet alleen voorzien van kennis, maar je ook leren hoe je deze kennis kunt overbrengen. Wij vinden vaardigheden namelijk een belangrijk onderdeel van je academische vorming. Daarom gaan we je in samenwerking met advocatenkantoren bepaalde skills bijbrengen. Hoe communiceer je met een cliënt? Hoe stel je een écht goed advies op? Deze vaardigheden kun je vervolgens gebruiken bij je praktijkopdracht.

Sommige colleges vinden plaats bij advocatenkantoren op locatie. Op die wijze kom je laagdrempelig in aanraking met verschillende kantoren én kun je vragen stellen aan experts uit de praktijk.

De eerste vijf weken neem je deel aan het interactieve onderwijs. Daarna is het tijd voor het échte werk. Je krijgt een dossier met daarin de gegevens van jouw cliënt – een tech startup - en een opdracht. De startup is gelieerd aan de VU. Het zijn bijvoorbeeld VU onderzoekers of studenten die een idee hebben en willen (gaan) ondernemen. De opdracht is praktijkgericht en helpt de ondernemers bij het maken van een vliegende start. Je schrijft bijvoorbeeld een advies voor een rechtsvormkeuze en/of een vennootschapsstructuur. Hier kan je de kennis die je de weken daarvoor hebt opgedaan dus goed gebruiken.

Voor deze opdracht krijg je hulp uit de praktijk. Je werkt gedurende twee maanden één dag per week bij een advocatenkantoor (inhouse) aan je project. Dit kantoor stelt een werkplek aan jou ter beschikking en je begeleider kijkt met je mee daar waar nodig. Hier ontvang je ook je cliënt (minimaal één keer) voor een cliënt gesprek. Je sluit deze leerzame periode af met praktisch advies voor de startup en een presentatie.

(Notariële) rechtenstudenten kunnen in hun derde studiejaar deelnemen aan de Startup Clinic. Daartoe bestaan drie mogelijkheden: 

  • Je bent een VU-student die deelneemt aan de minor Algemene Rechtspraktijk of Fiscaal recht. De Startup Clinic kan als keuzevak worden gekozen in de bovengenoemde minoren. Dat betekent dat als je aan de ingangseisen voldoet je je kan aanmelden voor het vak.
  • Je bent een VU-student die niet deelneemt aan een van de eerdergenoemde minoren. Als je deelneemt aan een andere minor dan bovengenoemde minoren, kun je het vak extra curriculair volgen. Let op: je moet wel voldoen aan de ingangseisen. 
  • Je bent geen VU-student. Via de examencommissie kan je toestemming vragen om deel te nemen aan de Startup Clinic. Vind je dit lastig? Je kan altijd bij ons terecht voor vragen.
Het onderwijs bouwt voort op bestaande kennis en daarom vinden we het belangrijk dat je de vakken Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht (V&R) en Contractenrecht succesvol hebt afgesloten. Indien je van een andere universiteit komt bepalen we per geval of je over de nodige voorkennis beschikt.

Wil je graag deelnemen aan de Startup Clinic? Dat vinden we leuk om te horen! We starten in november 2021 met de eerste lichting van tien studenten. Naar verwachting kun je je vanaf eind mei/begin juni 2021 hiervoor aanmelden. De Startup Clinic is een nieuwe vorm van juridisch onderwijs. Dat vond de jury van de VU Innovatieprijs ook! Daarom heeft zij de Startup Clinic aangewezen als winnaar van de VU Innovatieprijs 2019. Tijdens het VU Nieuwjaarsgala reikte de rector magnificus de prijs à 50.000 euro uit. De jury was onder de indruk van het unieke samenwerkingsmodel, waarbij er een ‘win-win-win’ situatie voor de student, startup en advocaten ontstaat. Ook vonden zij de combinatie van juridisch onderwijs met masterclasses entrepreneurship passen in de visie van de VU.

Onderstaand filmpje werd vertoond tijdens het gala. Hier wordt kort uitgelegd hoe de clinic is ontstaan en hoe de studenten samenwerken met startups en advocaten.

Heb je nog vragen over de Startup Clinic VU? Je mag ons altijd berichten! Stuur een mailtje naar k.m.v.zournas@vu.nl. Edit d.d. 11-06-2020: Recentelijk hebben wij vernomen dat het e-mailadres 'startupclinic.rechten@vu.nl' niet naar behoren werkt. Heb je ons geprobeerd te bereiken op dit adres? Gelieve je e-mail nogmaals te sturen naar k.m.v.zournas@vu.nl t.a.v. Kaylee Zournas.


Wanneer je aan het begin van je carrière staat, wil je graag weten welk kantoor het beste bij je ambitie- en ontwikkelingsniveau past. Ieder kantoor is anders, ook Lexence. Onze advocaten en notarissen zijn specialisten, scherpe denkers die concrete adviezen geven. Bij Lexence geen dikke dossiers, maar strakke deals. Wij zoeken ondernemende juristen die klaar zijn, voor het echte werk. Ben jij er klaar voor?

Gespecialiseerd; vastgoed- en ondernemingsrecht
Lexence is een advocaten- en notarissenkantoor en biedt hoogwaardige oplossingsgerichte juridische ondersteuning, op de terreinen vastgoed- en ondernemingsrecht. Binnen deze twee specialisaties vallen onder meer transacties, notariaat, arbeidsrecht, procesrecht, projectontwikkeling, bouwrecht, huurrecht en omgevingsrecht. De ruim 160 professionals van Lexence werken in bevlogen teams geleid door betrokken partners. 

Verantwoordelijkheid en vrije tijd
Direct eigen verantwoordelijkheden door startende juristen; dat vindt Lexence belangrijk. Dit betekent meewerken aan projecten zoals binnenstedelijke her-inrichtingsobjecten of het oplossen van ingewikkelde disputen tussen verhuurders en huurders. De work-life balance nemen we heel serieus. We werken hard en leveren kwaliteit, maar vrije tijd is vrije tijd. Het echte werk gaat daarom voor ons niet alleen om werken, we vinden het ook belangrijk dat onze juristen buiten kantoor het beste uit zichzelf halen en stimuleren dat dan ook volop.

Carrière
Bij Lexence zijn de carrièrepaden helder. Je kunt partner worden wanneer je de ambitie hebt en beschikt over de noodzakelijke kennis en ervaring én hebt bewezen daarnaast een goed ondernemer te zijn. De partners en medewerkers van Lexence begeleiden je en voorzien je van hun ervaring, naast de diverse opleidingen die je door de jaren heen zult gaan volgen. Zo kent Lexence een eigen opleidingsprogramma dat gericht is op vaardigheden: de Lexence Kennisladder.

Oriënteren
Kijk voor meer informatie over Lexence op www.werkenbijlexence.com of neem contact op met onze recruiter.

Floranne van de Hoef            Floranne van de Hoef Foto
Recruiter
T:     +31 20 5736 718
M:     +31 61 1499 461
E:    f.van.de.hoef@lexence.com

Wintertaling is een onafhankelijk advocaten- en notariskantoor gevestigd aan de rand van de Amsterdamse Zuidas. Onze partners komen allemaal bij grote kantoren vandaan, maar hebben ervoor gekozen samen Wintertaling op te richten om meer ruimte te hebben voor menselijkheid en persoonlijke betrokkenheid.

In de behandeling van zaken staat persoonlijke service, maatwerk en betrokkenheid centraal. Daarmee onderscheiden wij ons van andere kantoren. Wintertaling werkt op een hoog niveau, maar tegelijkertijd is de sfeer ontspannen en is er ook genoeg ruimte voor borrels en events.

Expertise en werkzaamheden
Ons team bestaat uit 14 advocaten en (kandidaat-)notarissen, gespecialiseerd op het gebied van Corporate | M&A, litigation, vastgoed en arbeidsrecht. Cliënten zijn zowel kleine als grote ondernemingen, met uiteenlopende vraagstukken. Zo staan wij (vanzelfsprekend) startups bij in alle fases, maar begeleiden wij ook overnames van grote bedrijven.

De werkzaamheden van student-stagiairs bestaan voor een deel uit het oplossen van juridische vraagstukken door middel van juridisch onderzoek. Concreet: een cliënt komt bij ons met een (specifiek) probleem, wij gaan kijken welke regels daarbij horen en vervolgens gaan we kijken of er een rechter (of een vooraanstaand juridisch auteur) is die al iets heeft gezegd (in een vonnis/arrest) over een soortgelijk geval. Student-stagiairs zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om daarbij mee te helpen.

Aan de andere kant bestaat ons werk uit het voorkomen van dit soort problemen. Om dat te doen, beoordelen we contracten en stellen we deze samen op zo’n manier dat de kans dat er in de toekomst een probleem optreedt zo klein mogelijk is. Als student-stagiair krijg je dus ook te maken met allerlei juridische constructies in contracten die gevolgen hebben voor de rechtspositie van (en risicoverdeling tussen) partijen.

Wintertaling Startup-Desk
Een kantoor-breed adviesteam van specialisten zet hun ruime ervaring in vanuit ons kantoor en binnen verschillende accelerator-programma’s en initiatieven (bijv. Rockstart, GO!-NH, Capital Tour XXL/Amsterdam Capital House). Onze startups variëren van doorgewinterde ondernemers, disrupting uitvinders en universitaire spin-offs. Omdat wij ook professionele investeerders en angels bijstaan, weten we waar we over praten.

Advies vanaf de oprichtingsfase, bij financieringsrondes tot en met de exit. Wij helpen startups alle juridische uitdagingen te tackelen tijdens hun levensloop, zoals het opstellen van contracten en reglementen, bij groei en conflicten. Daarbij houden we rekening met hun financiële mogelijkheden. Met begeleiding van de advocaten en notaris van de Wintertaling StartupDesk groeien startups van een briljant team met een briljant idee, tot een multinationaal concern.

Geïnteresseerd in een (Startup Clinic-) stage? Neem contact op met Jennifer Horsten (j.horsten@wintertaling.nl)

DLA Piper is één van de grootste juridische dienstverleners wereldwijd.
Kom je bij ons werken, dan krijg je meteen 8000 collega’s in meer dan 40 landen. Binnen DLA Piper heerst een cultuur van ambitie, ondernemerschap en verantwoordelijkheid. Die waarden zitten in de genen van de organisatie en zijn ook bepalend voor onze snelle groei. Dat geeft je ook de gelegenheid om je eigen stempel te drukken en mee te bouwen aan de cultuur van ons kantoor.

Door de samenwerking met onze collega’s wereldwijd heeft DLA Piper van nature een internationale kijk op juridische vraagstukken en leer je om te adviseren vanuit een brede scope. Uiteraard kun je eenvoudig beschikken over alle kennis en ervaring die er bij alle DLA Piper kantoren aanwezig is.

PRAKTIJKGROEPEN
DLA Piper is een ‘full-service’ kantoor dat georganiseerd is in 7 praktijkgroepen: Corporate (inclusief notariaat), Finance Projects & Restructuring, Employment, Intellectual Property & Technology, Litigation & Regulatory, Tax en Real Estate (inclusief notariaat). Voor welke specialisatie je uiteindelijk ook kiest, je zult een belangrijke bijdrage leveren, ook in grensoverschrijdende zaken.

VERANTWOORD ONDERNEMEN
Wij geloven in verantwoord ondernemen en zijn met 217.000 uur aan pro bono-werkzaamheden in 2016 een van de grootste pro bono-leveranciers ter wereld. Dat is iets waar wij trots op zijn.DLA Piper Amsterdam steunt onder andere Unicef. Je krijgt bij ons de gelegenheid om zelf initiatieven aan te dragen en te ontwikkelen.

STUDENTEN
Studeer je rechten en wil je graag praktijkervaring opdoen? Kom dan stage lopen op een van onze praktijkgroepen! Gedurende twee maanden zal je onderzoek verrichten, notities voorbereiden en concepten, contracten en processtukken opstellen. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een (senior) advocaat waarmee je een kamer deelt. Daarnaast helpt een extern trainingsbureau je om inzichten te krijgen in je eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten waardoor je nog meer uit jezelf kunt halen.

Wij organiseren jaarlijks twee Talent Classes. Hier zal je kennismaken met ons kantoor in Amsterdam en ons kantoor op de buitenlandse bestemming. Je kan tijdens deze dagen een combinatie van formele en informele activiteiten verwachten. De eerste Talent Class vindt plaats in september en ging afgelopen jaar naar Dubai. De tweede vindt plaats in het voorjaar.

AFGESTUDEERDEN
Elke maand beginnen er bij ons nieuwe Junior Associates. Ben je (bijna) afgestudeerd? Solliciteer dan naar deze functie. Wij maken het hele jaar door plek voor goede mensen!

MEET US
Heb jij interesse in een kennismaking met ons kantoor of wil je solliciteren voor een openstaande vacature? Bezoek onze website http://www.bigopportunities.nl/allevacatures. Heb je vragen? Neem
dan contact op met onze recruiter Ilona Spijkerman via ilona. spijkerman@dlapiper.com of 020-5419377.

Höcker Advocaten combineert de kennis en kunde van een groot kantoor met het persoonlijke van een klein kantoor. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in ondernemingsrecht, arbeidsrecht, IE/ICT, media & marketing, geschillenbeslechting en algemeen belang en collectieve acties.

Wij zijn trots op onze goede reputatie. Het leveren van kwaliteit is voor ons een vanzelfsprekendheid. We zijn betrokken bij onze cliënten, voor wie we vaak al decennia werken. We zijn scherp, ambitieus, creatief en gedreven.

Maar boven alles zijn we er van overtuigd dat je het beste tot je recht komt als je doet waar je plezier in hebt, doet wat het beste bij je past en waar je dus goed in bent. Alles bij elkaar maakt dat van Höcker Advocaten niet zomaar een advocatenkantoor, maar een bijzonder advocatenkantoor. Wij staan altijd open voor talent dat bij ons past.

Wie zijn wij?

Bij Blenheim Advocaten werken zo’n 30 advocaten. Binnen Blenheim heerst een cultuur van ondernemerschap en wij zijn altijd op zoek naar een pragmatische oplossing voor onze klanten. 

Blenheim is een middelgroot full service kantoor dat georganiseerd is in 6 secties: Ondernemingsrecht/Corporate Litigation, Procesrecht, Arbeidsrecht, Vastgoed, Bestuursrecht/Regulatory Compliance/Financieel recht en IE/ICT/Privacy. 

Door haar lidmaatschap van LAW, een netwerk met 100 leden en 4000 advocaten in 50 landen, bedient Blenheim veel internationale klanten. Om ook zoveel mogelijk in te spelen op vragen van buitenlandse klanten hebben wij een German en International Desk. 

Enthousiast over ons kantoor en wil je kennismaken?

Neem contact op met onze recruiter Marjolein Vink via marjoleinvink@blenheim.nl of 020 – 521 01 00. 


Blenheim