De Startup Clinic

Veel rechtenstudenten vragen zich af hoe het recht nou écht in de praktijk werkt. VU Amsterdam heeft daar iets op bedacht: De Startup Clinic. De Startup Clinic is een nieuw minor vak voor rechtenstudenten (12 ECTS). Onder begeleiding van ervaren advocaten breng je een juridisch advies uit aan een tech startup en word je hier door middel van interdisciplinair onderwijs op voorbereid. De Startup Clinic gaat in academisch jaar 2021-2022 van start. 


Bij de Startup Clinic bestaat het onderwijs uit drie onderdelen: juridisch onderwijs, masterclasses entrepreneurship en skills training.

Juridisch onderwijs
Je kijkt iedere week vanuit een ander daglicht naar de vennootschappelijke structuur van de startende onderneming. De ene week richt je je bijvoorbeeld op de invloed van intellectueel eigendom, terwijl je de week daarop meer leert over de rol van aandeelhouders. We geven les aan de hand van bestaande overeenkomsten en modellen. Op die manier begrijp je niet alleen de theorie, maar zie je ook hoe die theorie in de praktijk uitpakt.

Masterclasses Entrepreneurship
Wij geloven dat je meer dan juridische kennis nodig hebt om tot een goed advies te komen. We gaan daarom tijdens de Masterclasses Entrepreneurship leren de ondernemer te begrijpen, zijn taal spreken. Experts en échte ondernemers worden hier aan het woord gelaten. Hierdoor krijg je inzicht in de levenscyclus van de startende onderneming en de beslissingen waarmee een ondernemer geconfronteerd wordt.

Skills Academy
Binnen de Startup Clinic willen we je niet alleen voorzien van kennis, maar je ook leren hoe je deze kennis kunt overbrengen. Wij vinden vaardigheden namelijk een belangrijk onderdeel van je academische vorming. Daarom gaan we je in samenwerking met advocatenkantoren bepaalde skills bijbrengen. Hoe communiceer je met een cliënt? Hoe stel je een écht goed advies op? Deze vaardigheden kun je vervolgens gebruiken bij je praktijkopdracht.

Sommige colleges vinden plaats bij advocatenkantoren op locatie. Op die wijze kom je laagdrempelig in aanraking met verschillende kantoren én kun je vragen stellen aan experts uit de praktijk.

De eerste vijf weken neem je deel aan het interactieve onderwijs. Daarna is het tijd voor het échte werk. Je krijgt een dossier met daarin de gegevens van jouw cliënt – een tech startup - en een opdracht. De startup is gelieerd aan de VU. Het zijn bijvoorbeeld VU onderzoekers of studenten die een idee hebben en willen (gaan) ondernemen. De opdracht is praktijkgericht en helpt de ondernemers bij het maken van een vliegende start. Je schrijft bijvoorbeeld een advies voor een rechtsvormkeuze en/of een vennootschapsstructuur. Hier kan je de kennis die je de weken daarvoor hebt opgedaan dus goed gebruiken.

Voor deze opdracht krijg je hulp uit de praktijk. Je werkt gedurende twee maanden één dag per week bij een advocatenkantoor (inhouse) aan je project. Dit kantoor stelt een werkplek aan jou ter beschikking en je begeleider kijkt met je mee daar waar nodig. Hier ontvang je ook je cliënt (minimaal één keer) voor een cliënt gesprek. Je sluit deze leerzame periode af met praktisch advies voor de startup en een presentatie.

Tijdens de Startup Clinic word je begeleid door advocaten uit de praktijk. Wij werken hiervoor samen met Lexence Advocaten & Notarissen, Wintertaling Advocaten & Notarissen, DLA Piper, Höcker Advocaten en Blenheim Advocaten. Binnenkort zal je op deze pagina meer informatie vinden over deze kantoren. 

(Notariële) rechtenstudenten kunnen in hun derde studiejaar deelnemen aan de Startup Clinic. Daartoe bestaan drie mogelijkheden: 

  • Je bent een VU-student die deelneemt aan de minor Algemene Rechtspraktijk of Fiscaal recht. De Startup Clinic kan als keuzevak worden gekozen in de bovengenoemde minoren. Dat betekent dat als je aan de ingangseisen voldoet je je kan aanmelden voor het vak.
  • Je bent een VU-student die niet deelneemt aan een van de eerdergenoemde minoren. Als je deelneemt aan een andere minor dan bovengenoemde minoren, kun je het vak extra curriculair volgen. Let op: je moet wel voldoen aan de ingangseisen. 
  • Je bent geen VU-student. Via de examencommissie kan je toestemming vragen om deel te nemen aan de Startup Clinic. Vind je dit lastig? Je kan altijd bij ons terecht voor vragen.
Het onderwijs bouwt voort op bestaande kennis en daarom vinden we het belangrijk dat je de vakken Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht (V&R) en Contractenrecht succesvol hebt afgesloten. Indien je van een andere universiteit komt bepalen we per geval of je over de nodige voorkennis beschikt.

Wil je graag deelnemen aan de Startup Clinic? Dat vinden we leuk om te horen! We starten in november 2021 met de eerste lichting van tien studenten. Naar verwachting kun je je vanaf eind mei/begin juni 2021 hiervoor aanmelden. De Startup Clinic is een nieuwe vorm van juridisch onderwijs. Dat vond de jury van de VU Innovatieprijs ook! Daarom heeft zij de Startup Clinic aangewezen als winnaar van de VU Innovatieprijs 2019. Tijdens het VU Nieuwjaarsgala reikte de rector magnificus de prijs à 50.000 euro uit. De jury was onder de indruk van het unieke samenwerkingsmodel, waarbij er een ‘win-win-win’ situatie voor de student, startup en advocaten ontstaat. Ook vonden zij de combinatie van juridisch onderwijs met masterclasses entrepreneurship passen in de visie van de VU.

Onderstaand filmpje werd vertoond tijdens het gala. Hier wordt kort uitgelegd hoe de clinic is ontstaan en hoe de studenten samenwerken met startups en advocaten.

Heb je nog vragen over de Startup Clinic VU? Je mag ons altijd berichten! Stuur een mailtje naar k.m.v.zournas@vu.nl. Edit d.d. 11-06-2020: Recentelijk hebben wij vernomen dat het e-mailadres 'startupclinic.rechten@vu.nl' niet naar behoren werkt. Heb je ons geprobeerd te bereiken op dit adres? Gelieve je e-mail nogmaals te sturen naar k.m.v.zournas@vu.nl t.a.v. Kaylee Zournas.