Hoon, dr. mr. A.M. (Marieke) deDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

+31 20 59 85575
3a-34
m.de.hoon@vu.nl
faculteit der rechtsgeleerdheid/faculty of law ( strafrecht )
Universitair Docent

view this page in English 

Curriculum vitae
Marieke de Hoon is gespecialiseerd in internationaal strafrecht, volkenrecht en mensenrechten. Ze studeerde Nederlands recht aan het Utrecht Law College van de Universiteit Utrecht en behaalde haar LL.B. cum laude. Ze heeft verder de tweejarige master’s programme in legal research in Utrecht gedaan en heeft deze LL.M. tevens cum laude behaald. Een deel van deze opleiding heeft zij gevolgd aan Washington College of Law, American University, in Washington D.C. Haar Ph.D. heeft zij ontvangen aan de Vrije Universiteit voor haar proefschrift getiteld ‘The Law and Politics of the Crime of Aggression.’

Marieke is momenteel als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Strafrecht en criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Haar onderzoek richt zich op de interactie van recht en politiek in het internationaal strafrecht en transnationaal geweldgebruik. Ze geeft onderwijs in internationaal recht en de International Law Clinic.

Daarnaast is ze Senior Counsel van de Public International Law & Policy Group (PILPG) en Directeur van PILPG’s Netherlands Office. In die hoedanigheid geeft ze juridische ondersteuning aan cliënten in conflict en post-conflict situaties met betrekking tot internationaal strafrecht, transitional justice, vredesonderhandelingen en mogelijkheden tot verhaal via mensenrechtenmechanismen.

Onderwijsactiviteiten
Volkenrecht
International Law Clinic
International Law at Amsterdam University College

Onderzoeksactiviteiten
Marieke verricht onderzoek in het onderzoeksprogramma Boundaries of Law. Haar onderzoek gaat over de politiek van strafbaarstelling van interstatelijk geweldgebruik. Tevens onderzoekt zij de toenemende problematiek rondom het internationaal strafrechtproject voor wat betreft de discrepantie tussen wat het Internationaal Strafhof probeert te doen en wat het werkelijk doet en kan doen in de ervaring van slachtoffers van internationale misdrijven. Haar onderzoek gaat over de onderliggende problematiek van verschillende en tegenstrijdige rationaliteiten die ten grondslag liggen aan het internationaal strafrechtproject en welke keuzes dit vereist om op betere en duurzamere wijze bij te dragen aan het zoeken naar rechtvaardigheid bij ernstige internationale misdrijven. 


Korte impressie van het werk van de International Law Clinic

Meer over de International Law Clinic

Expertise
Politiek van internationaal strafrecht; recht en politiek van transnationaal geweldgebruik; volkenrecht; mensenrechten; transitional justice

Kernpublicaties
Alle VU-publicaties, via Metis

Postadres
Vrije Universiteit Amsterdam
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Nevenwerkzaamheden

Stichting PILPG Netherlands Office - Co-director Den Haag, 02 januari 2013
Laatste wijzigingen Nevenwerkzaamheden: Amsterdam 27 januari 2017