Kramer MPhil, D. (Dion)Deze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

+31 20 59 85930
2a-91
dion.kramer@vu.nl
faculteit der rechtsgeleerdheid/faculty of law ( transnational legal studies )
Promovendus

CV

Na het behalen van zijn bachelor diploma’s in Europese Studies en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam in 2012 volgde Dion Kramer een onderzoeksmaster in Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Cambridge. Hij keerde terug naar de Universiteit van Amsterdam voor een master in Europees Recht, waarbij hij tevens werkte als student-assistent in het migratierecht. Na een onderzoeksstage bij Instituut Clingendael werkt hij sinds februari 2015 als promovendus aan de Vrije Universiteit onder begeleiding van Prof. Dr. Gareth Davies (VU) en Dr. Franca van Hooren (UvA).

Onderwijs
Beginselen Europees Recht, Bachelor Rechtsgeleerdheid VU
Economic and Legal Integration of Europe, Bachelor European Studies, Universiteit van Amsterdam

Onderzoek

Dion Kramer verricht onderzoek binnen het door NORFACE gefinancierd Europese onderzoeksproject TransJudFare, een samenwerkingsprogramma tussen de VU en de universiteiten van Bremen, Kopenhagen en Salzburg. TransJudFare onderzoekt systematisch en vergelijkend de impact van rechtspraak van het Europees Hof van Justitie op de nationale verzorgingsstelsels van verschillende lidstaten van de Europese Unie.

Dions onderzoek richt zich op de spanning tussen enerzijds Europese integratie (het vrij personenverkeer in het bijzonder) en de nationale verzorgingsstaat. Mede door een activistisch Europees Hof van Justitie reguleert het Europees recht tot op steeds grotere hoogte de aanspraak van EU burgers op de sociale voorzieningen in de lidstaat waar zij verblijven. Deze unieke positie van de Unieburger in de Nederlandse verzorgingsstaat is een bron voor complexe beleidsvraagstukken die betwist worden in een dynamisch proces tussen de politiek, uitvoeringsinstanties de rechterlijke macht en de EU burger zelf. Terwijl zorgen om ‘uitkeringstoerisme’ en de ‘aantallen’ vaak politiek geëtaleerd worden, is er nog weinig bekend over de daadwerkelijke invloed van Europees recht op de toegang en inrichting van de nationale verzorgingsstaat.

Met de Nederlandse verzorgingsstaat als case study zal zijn onderzoek hem leiden naar een proefschrift over de juridische ‘Europeanisering’ van het Nederlandse verzorgingsstelsel, de spanning tussen Europese marktintegratie en nationaal afgebakende verzorgingsstaten en de transformatie van sociaal burgerschap in Nederland en de Europese Unie.

Expertise
Europees recht, vrij personenverkeer, verzorgingsstaat

Kernpublicaties

Alle VU-publicaties, via Metis.

Nevenwerkzaamheden

Geen nevenwerkzaamheden
Laatste wijzigingen Nevenwerkzaamheden: Amsterdam 27 januari 2017